Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kwiaty są jadalne, więc można je spokojnie dodać do sałatki...
fot. pixabay.com

Chwasty, które znajdziesz w marcu i możesz je zjeść. Wiosna ogłasza rychłe przybycie, jest coraz więcej dzikich roślin jadalnych

Podbiał pospolity

Kwiaty są jadalne, więc można je spokojnie dodać do sałatki na surowo, czy posypać płatkami deser. Można z nich tez zrobić syrop na kaszel i ból gardła. To, co ważne – jemy tylko płatki, środek kwiatka jest po prostu niesmaczny.

- Podbiał najczęściej stosuje się jako odwar. Jego sporządzenie jest bardzo łatwe – wystarczy łyżkę wysuszonych i pokruszonych liści zalać ciepłą wodą (ok. 350 ml – trochę więcej niż szklanka), podgrzać do wrzenia i gotować przez kilka minut. Potem odcedzamy liście i pijemy odwar kilka razy dziennie (3-5), dzieląc go na kilka porcji. Można również stosować napar z podbiału. Robi się go, zalewając łyżkę suszu wrzątkiem i parząc przez kilka minut – wyjaśnia Katarzyna Laszczak na portalu e-ogródek.

Zobacz również

Piosenki w „Łaźni” Radomiu do wierszy Bolesława Leśmiana. Byliście? [FOTO]

Piosenki w „Łaźni” Radomiu do wierszy Bolesława Leśmiana. Byliście? [FOTO]

Trener Korony Kamil Kuzera skomentował przegrany mecz z Jagiellonią Białystok

NOWE
Trener Korony Kamil Kuzera skomentował przegrany mecz z Jagiellonią Białystok

Polecamy

Świetny początek sezonu Pii Skrzyszowskiej! Polka otarła się o rekord życiowy!

Świetny początek sezonu Pii Skrzyszowskiej! Polka otarła się o rekord życiowy!

Prawosławna pielgrzymka z Białegostoku do Zwierek

Prawosławna pielgrzymka z Białegostoku do Zwierek

Dziewięć finałów i dyskwalifikacja polskich gwiazd podczas zawodów PŚ w Szeged!

Dziewięć finałów i dyskwalifikacja polskich gwiazd podczas zawodów PŚ w Szeged!