Nie dość, że ceny pieczywa ostatnio wzrosły, to czeka nas kolejna podwyżka. Piekarze i cukiernicy ostrzegają, że zapłacimy jeszcze więcej za pieczywo oraz wyroby cukiernicze. O ile – trudno powiedzieć. – Przy tak niestabilnych cenach surowców, nie można czegokolwiek przewidywać – przyznaje Witold Radziszewski, zastępca prezesa PSS Społem Białystok.
Lawina zaczęła się od drastycznego wzrostu cen zboża. Jak podało ministerstwo rolnictwa, przez ostatnie pół roku ceny żyta wzrosły o 120 proc., pszenicy o 70 proc. Z tego powodu o tyle samo podrożała mąka. Teraz rekordowe ceny osiąga cukier. Piekarze i producenci płacą już ponad 3,50 zł za kg cukru, czyli 30-40 proc. więcej niż rok temu. – Wprawdzie ceny mąki na razie się zatrzymały, ale cukier wciąż drożeje i nic nie wskazuje na to, że coś się zmieni – mówi Paweł Drezner, właściciel Zakładu Cukierniczego Drezner Paweł w Białymstoku. – Przez ostatnie kilka lat pączek kosztował u nas 1,20 zł, teraz 1,25 zł. Ostatnio ceny ciast poszły w górę o 10-20 groszy na kilogramie.
Zobacz także. Białystok: rekordowe wzrosty cen paliw.
Jak tłumaczy Paweł Drezner, to niewielka podwyżka. Mimo rosnących kosztów produkcji, regulatorem cen jest nadal rynek.
– Podrożały też inne surowce: drożdże, marmolada. Odnotowaliśmy drastyczny wzrost ceny mąki ziemniaczanej, aż o 300 proc. – wymienia Grzegorz Mironowicz, właściciel cukierni Okruszek. – W lutym bułki słodkie podrożały o 5 proc., ale w drugiej połowie marca planujemy znów podnieść ceny o 5-10 proc. Chleb także podrożeje.
Jednak jak podkreślają producenci, nie tylko ceny produktów wpływają na wzrost cen. – Rosną ogólne koszty prowadzenia działalności gospodarczej, mocno poszły w górę rachunki za prąd, gaz – tłumaczy Paweł Drezner. – Wchodzi w to podwyżka płac pracownikom. Droższe jest paliwo, a w związku z tym i transport. To wszystko bardzo wpływa na ceny.
Taka sytuacja na rynku odbije się nie tylko na portfelach klientów. Według Instytutu Polskie Pieczywo, tylko w tym roku z rynku zniknąć może aż 300 piekarni.
Zobacz także. Prawie tysiąc młodych ludzi traci szansę na zatrudnienie
**To ciekawe**
Drastycznie spada spożycie chleba w Polsce. Jeszcze 10 lat temu przeciętny Polak jadł 80 kg pieczywa, zaś w ubiegłym roku już tylko 58 kg. Spożycie na głowę spada zatem o 2-3 kilogramy rocznie.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?