Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żywność. Podwyżek nie unikniemy.

Magdalena Prus [email protected] Opr. graf. Dorota Sikora
Co składa się na cenę chleba?
Co składa się na cenę chleba?
Niestabilne ceny surowców, droższe paliwo, prąd, gaz – piekarze i cukiernicy są pełni obaw. Wyższych cen wyrobów piekarniczych nie da się uniknąć. Na szczęście w tłusty czwartek najemy się pączków po starych cenach.

Nie dość, że ceny pieczywa ostatnio wzrosły, to czeka nas kolejna podwyżka. Piekarze i cukiernicy ostrzegają, że zapłacimy jeszcze więcej za pieczywo oraz wyroby cukiernicze. O ile – trudno powiedzieć. – Przy tak niestabilnych cenach surowców, nie można czegokolwiek przewidywać – przyznaje Witold Radziszewski, zastępca prezesa PSS Społem Białystok.

Lawina zaczęła się od drastycznego wzrostu cen zboża. Jak podało ministerstwo rolnictwa, przez ostatnie pół roku ceny żyta wzrosły o 120 proc., pszenicy o 70 proc. Z tego powodu o tyle samo podrożała mąka. Teraz rekordowe ceny osiąga cukier. Piekarze i producenci płacą już ponad 3,50 zł za kg cukru, czyli 30-40 proc. więcej niż rok temu. – Wprawdzie ceny mąki na razie się zatrzymały, ale cukier wciąż drożeje i nic nie wskazuje na to, że coś się zmieni – mówi Paweł Drezner, właściciel Zakładu Cukierniczego Drezner Paweł w Białymstoku. – Przez ostatnie kilka lat pączek kosztował u nas 1,20 zł, teraz 1,25 zł. Ostatnio ceny ciast poszły w górę o 10-20 groszy na kilogramie.

Zobacz także. Białystok: rekordowe wzrosty cen paliw.

Jak tłumaczy Paweł Drezner, to niewielka podwyżka. Mimo rosnących kosztów produkcji, regulatorem cen jest nadal rynek.

– Podrożały też inne surowce: drożdże, marmolada. Odnotowaliśmy drastyczny wzrost ceny mąki ziemniaczanej, aż o 300 proc. – wymienia Grzegorz Mironowicz, właściciel cukierni Okruszek. – W lutym bułki słodkie podrożały o 5 proc., ale w drugiej połowie marca planujemy znów podnieść ceny o 5-10 proc. Chleb także podrożeje.

Jednak jak podkreślają producenci, nie tylko ceny produktów wpływają na wzrost cen. – Rosną ogólne koszty prowadzenia działalności gospodarczej, mocno poszły w górę rachunki za prąd, gaz – tłumaczy Paweł Drezner. – Wchodzi w to podwyżka płac pracownikom. Droższe jest paliwo, a w związku z tym i transport. To wszystko bardzo wpływa na ceny.

Taka sytuacja na rynku odbije się nie tylko na portfelach klientów. Według Instytutu Polskie Pieczywo, tylko w tym roku z rynku zniknąć może aż 300 piekarni.

Zobacz także. Prawie tysiąc młodych ludzi traci szansę na zatrudnienie


**
To ciekawe**

Drastycznie spada spożycie chleba w Polsce. Jeszcze 10 lat temu przeciętny Polak jadł 80 kg pieczywa, zaś w ubiegłym roku już tylko 58 kg. Spożycie na głowę spada zatem o 2-3 kilogramy rocznie. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny