Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żywność: Kontrola. Ponad dwieście zakładów skontrolowanych

mic
Stwierdzono wiele nieprawidłowości
Stwierdzono wiele nieprawidłowości sxc.hu
Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ciągu czterech dni (20-24 czerwca) przeprowadzili w sumie 232 kontrole zakładów.

Skontrolowano 20 zakładów produkcji żywności, 145 punktów sprzedaży żywności w tym sklepy, hurtownie, kioski, stoiska na jarmarkach, 54 otwarte obiekty gastronomiczne, 13 zamkniętych zakładów żywienia zbiorowego (stołówki na koloniach i obozach oraz w ośrodkach wypoczynku, domach opieki społecznej).

Podczas kontroli w 61 miejscach stwierdzono nieprawidłowości w zakresie przestrzegania prawa żywnościowego. W dwóch zakładach pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zabezpieczyli przeterminowane środki spożywcze oraz przechowywane poza urządzeniem chłodniczym.

19 osób ukarano mandatami karnymi na łączną kwotę 2950 zł. Rozpoczęto również postępowanie administracyjne.

Co można znaleźć w jedzeniu

Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości:

- niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń zakładu lub jego wyposażenia,
- brak wymaganych ze względów sanitarno-epidemiologicznych orzeczeń potwierdzających właściwy stan zdrowia pracowników zatrudnionych w zakładach żywności i żywienia,
- brak czystości i porządku w zakładzie

Pobrano do badań laboratoryjnych 11 próbek środków spożywczych, w tym:

- 3 z podejrzeniem zanieczyszczeń mikrobiologicznych,
- 2 z podejrzeniem zawartości pozostałości pestycydów,
- 4 z podejrzeniem zawartości substancji dodatkowych,
- 2 z podejrzeniem zawartości WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych)

Próbki zostaną ocenione pod kątem ich przydatności do spożycia oraz znakowania. Badania są w toku. Ponadto w związku z interwencjami konsumentów do badań laboratoryjnych pobrano 9 próbek środków spożywczych z podejrzeniem obecności zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

W zakładach żywienia zbiorowego otwartego pobrano do badań laboratoryjnych 6 wymazów sanitarnych, aby ocenić czystość używanego sprzętu, naczyń oraz rąk personelu. Próbki pobrano również w 2 zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny