Żywność: Kontrola. Ponad dwieście zakładów skontrolowanych

mic
Stwierdzono wiele nieprawidłowości
Stwierdzono wiele nieprawidłowości sxc.hu
Udostępnij:
Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ciągu czterech dni (20-24 czerwca) przeprowadzili w sumie 232 kontrole zakładów.

Skontrolowano 20 zakładów produkcji żywności, 145 punktów sprzedaży żywności w tym sklepy, hurtownie, kioski, stoiska na jarmarkach, 54 otwarte obiekty gastronomiczne, 13 zamkniętych zakładów żywienia zbiorowego (stołówki na koloniach i obozach oraz w ośrodkach wypoczynku, domach opieki społecznej).

Podczas kontroli w 61 miejscach stwierdzono nieprawidłowości w zakresie przestrzegania prawa żywnościowego. W dwóch zakładach pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zabezpieczyli przeterminowane środki spożywcze oraz przechowywane poza urządzeniem chłodniczym.

19 osób ukarano mandatami karnymi na łączną kwotę 2950 zł. Rozpoczęto również postępowanie administracyjne.

Co można znaleźć w jedzeniu

Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości:

- niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń zakładu lub jego wyposażenia,
- brak wymaganych ze względów sanitarno-epidemiologicznych orzeczeń potwierdzających właściwy stan zdrowia pracowników zatrudnionych w zakładach żywności i żywienia,
- brak czystości i porządku w zakładzie

Pobrano do badań laboratoryjnych 11 próbek środków spożywczych, w tym:

- 3 z podejrzeniem zanieczyszczeń mikrobiologicznych,
- 2 z podejrzeniem zawartości pozostałości pestycydów,
- 4 z podejrzeniem zawartości substancji dodatkowych,
- 2 z podejrzeniem zawartości WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych)

Próbki zostaną ocenione pod kątem ich przydatności do spożycia oraz znakowania. Badania są w toku. Ponadto w związku z interwencjami konsumentów do badań laboratoryjnych pobrano 9 próbek środków spożywczych z podejrzeniem obecności zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

W zakładach żywienia zbiorowego otwartego pobrano do badań laboratoryjnych 6 wymazów sanitarnych, aby ocenić czystość używanego sprzętu, naczyń oraz rąk personelu. Próbki pobrano również w 2 zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
A w nie kontrolowanej hurtowni TRADIS w Porosłach wróble sr.ją na towar, który jest dostarczany do wielu sklepów (i nie tylko) w Białymstoku i regionie.
R
Ros
Popieram w 100%. Po jakiego wała to robić jak, czyli badać i nie publikować wyników. jak już nie macie zamiaru podawać kto dopuścił do zaniedbań, to poco w ogóle pisać że takowe badania zostały wykonane.
b
burger
Proszę o wykaz tych placówek, inaczej te badania są g**** warte!!!
f
fr
Takie raporty z kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarne są dla społeczeństwa (na którego koszt się je robi) nic nie warte, jeśli nie podaje się w nich konkretnie kto został skontrolowany i jakie były wyniki. jeśli Inspekcja jest pewna swoich badań to powinna je upubliczniać w całości.
Więcej informacji na stronie głównej Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie