Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zwycięzcy konkursu „Gotuj z klasą” zakończyli praktyki w restauracji Karola Okrasy. Ich dań próbował Stanisław Derehajło (zdjęcia)

mc
Marcin Nawrocki/UMWP
W warszawskiej restauracji Platter Karola Okrasy zakończył się dwutygodniowy staż Piotra Pastorczyka i Natalii Farfułowskiej z łomżyńskiej Wety. Laureatów II edycji wojewódzkiego konkursu "Gotuj z klasą" odwiedził Stanisław Derehajło, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego.

Na zakończenie praktyk u Karola Okrasy, laureaci konkursu "Gotuj z klasą" przygotowali prawdziwą ucztę. Przystawkę stanowiło carpaccio z różnego rodzaju pomidorów z serem bryndzą, chutney z cebulki dymki z gruszką i gorczycą, a do tego dressing z ziół i pastylką z bazylii oraz cytryną.

Pierwsze danie zaserwowali osobno, po to by ryba była bardziej delikatna: w jednym naczyniu kawałki tuńczyka, łososia i halibuta z czarną soczewicą, w drugim wywar przygotowany na bazie mleka kokosowego. Na drugie danie podali halibuta z risotto z kalafiora, pieczoną dynią oraz sałatka z białej kapusty z musztardą gruszkową. Na deser przygotowali sorbet koperkowy z karmelem i ciasteczkami migdałowymi.

Konkurs „Gotuj z klasą” pod patronatem Karola Okrasy skierowany jest do uczniów szkół średnich rolniczych z terenu województwa podlaskiego, w których prowadzone są zajęcia praktyczne o profilu gastronomicznym. W tegorocznym finale wzięło udział 11 zwycięskich ekip z etapu szkolnego, laureatami zostali uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży.

- W trakcie różnych działań samorządu poszukujemy także sposobu dotarcia do tajemnej wiedzy, którą ma każdy przedsiębiorca. Praktyki w firmach pozwalają młodzieży ją poznać, a w przyszłości przekuć tę wiedzę w pieniądz – wyjaśniał Stanisław Derehajło. - Realizując ten konkurs chcemy młodzieży ułatwić dostęp do tej wiedzy, ale też nauczyć biznesowego myślenia.

Organizatorem konkursu jest samorząd województwa podlaskiego, merytorycznie czuwa nad nim Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich.

Staż laureatów konkursu w warszawskiej restauracji Karola Okrasy trwał dwa tygodnie.

Zobacz też: Sweet Fit&Eat: Wielkie otwarcie w nowej lokalizacji. Zdrowe słodkości przyciągnęły tłumy (zdjęcia)

SweetFit mieszczący się wcześniej przy ulicy Malmeda, przeniósł się na Sienny Rynek (ul. Legionowa 30 lok.6)

Sweet Fit&Eat: Wielkie otwarcie w nowej lokalizacji. Zdrowe ...

Podlaskie lasy są pełne grzybów. Zobacz zdjęcia naszych internautów

Podlaskie lasy są pełne grzybów. Zobacz zdjęcia naszych internautów

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto