MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa kalafiorowa jak u babci. Najprostszy przepis na tradycyjną polską zupę. Jest pyszna, aromatyczna i łatwa do zrobienia

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupa kalafiorowa to klasyka polskiej kuchni
Zupa kalafiorowa to klasyka polskiej kuchni 123rf/yelenayemchuk/zdjęcie ilustracyjne
Pyszna i aromatyczna zupa kalafiorowa to klasyka polskiej kuchni. Robi się ją ze świeżych lub mrożonych warzyw, a jej przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku. Zupę można zabielić śmietaną, żeby była bardziej pożywna i kremowa. Na koniec warto posypać ją świeżym koperkiem.

W skrócie:

Wiosna i lato to sezon na lekkie, aromatyczne zupy. Taka właśnie jest pyszna zupa kalafiorowa. W moim domu jadało się ją na dwa sposoby – ze śmietaną lub bez. Zupa kalafiorowa ze śmietaną jest bardziej sycąca i kremowa. Z kolei wersja bez śmietany jest lżejsza, a niektórzy twierdzą, że bardziej aromatyczna, ponieważ nic nie zaburza smaku warzyw. Obie wersje są banalnie proste do przygotowania, a zupę kalafiorową warto włączyć do swojego menu, ponieważ jest pyszna i zdrowa. Z jej ugotowaniem poradzi sobie nawet mało wprawny kucharz. Zupa kalafiorowa to idealna propozycja na lekki posiłek lub pierwsze danie.

Zupa kalafiorowa jak u babci – najprostszy przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • mała główka kalafiora,

  • 2 marchewki,

  • pół cebuli,

  • 3 średnie ziemniaki,

  • 2 szklanki bulionu,

  • łyżka masła,

  • 150 ml śmietany do zup,

  • koperek,

  • sól.

Jak zrobić najlepszą zupę kalafiorową?

  1. Kalafior umyłam, odcięłam głąb, podzieliłam na małe różyczki.

  2. Marchewkę obrałam i pokroiłam na plastry.

  3. Cebulę pokroiłam w kostkę.

  4. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.

  5. W dużym garnku z grubym dnem roztopiłam masło.

  6. Wrzuciłam cebulę i marchewkę, smażyłam 5 minut, a następnie dodałam ziemniaki.

  7. Do garnka wrzuciłam kalafior i mieszając dusiłam całość ok. 10 minut.

  8. Zalałam warzywa bulionem i gotowałam do miękkości.

  9. Doprawiłam zupę do smaku.

  10. W kubku rozrobiłam kilka łyżek zupy ze śmietaną. Całość wlałam do garnka i wymieszałam.

  11. Gotową zupę przelałam na talerze i posypałam koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zupa kalafiorowa jak u babci. Najprostszy przepis na tradycyjną polską zupę. Jest pyszna, aromatyczna i łatwa do zrobienia - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny