Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

ZST. Na Węgrzech uczyli się gotować, w Portugalii naprawiali auta

Redakcja
Białostoccy uczniowie przez dwa tygodnie praktykowali w portugalskich warsztatach samochodowych
Białostoccy uczniowie przez dwa tygodnie praktykowali w portugalskich warsztatach samochodowych mat. szkoły
Białostoccy uczniowie przez dwa tygodnie praktykowali w portugalskich warsztatach samochodowych

To był bardzo pracowity i rozwijający pobyt, nie tylko pod względem zawodowym, ale także kulturowym - relacjonuje Jacek Gawina, uczeń klasy II technikum Zespołu Szkół Technicznych w Białymstoku. - W pracy przekonaliśmy się, że jesteśmy dobrze przygotowani do życia zawodowego. Dostawaliśmy różne zadania, czasem mniej, czasem bardziej ambitne, ale doceniono nasze zaangażowanie, punktualność i umiejętność komunikacji.

To jeden z 54 uczniów Zespołu Szkół Technicznych, którzy uczestniczyli w stażach zawodowych w ramach programu Erasmus+. Młodzież przez dwa tygodnie zdobywała wiedzę i umiejętności w firmach w Portugalii i na Węgrzech.

Młodzież z branży gastronomicznej na Węgrzech poznawała potrawy kuchni węgierskiej w czterogwiazdkowych hotelach w Budapeszcie. Praca w hotelowej kuchni wymagała nie tylko zapoznania się z surowcami stosowanymi w kuchni węgierskiej, ale także sporządzania przystawek, dań głównych i deserów.

Czytaj też:ZST. Młodzi technicy nauczali o zdrowym żywieniu [ZDJĘCIA]
17-osobowa grupa z branży samochodowej przebywająca w Portugalii diagnozowała samochody. Nauczyli się m.in. lokalizowania uszkodzeń pojazdów na podstawie pomiarów i badań diagnostycznych, stosowania narzędzi i przyrządów pomiarowych.

Stażyści branży drzewnej (17 uczniów) w czołowych portugalskich zakładach zajmowali się renowacją i konserwacją mebli zabytkowych w specjalistycznych warunkach pracowni.

- Podniesienie świadomości uczniów na temat innych kultur i krajów, umożliwienie budowania sieci kontaktów międzynarodowych to niewątpliwe ogromne walory zagranicznych staży zawodowych. Zalety, które dziś stają się koniecznością - uważa Renata Frankowska, wicedyrektorka szkoły i koordynatorka staży zagranicznych.

Róże z chleba tostowegoZapiekane róże z chleba tostowego zabarwionego z szynką, jajkiem, szczypiorkiem, mozarellą i serem żółtym oraz pomidorkiem. Do tego dip wiosenny z rzodkiewką.Czytaj też: Uczennice z ZST z sukcesami na konkursie gastronomicznym

Przepisy na kuchnię bankietową. Czebureki, trufle, babeczki ...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny