Zobacz, jak powstaje opłatek bożonarodzeniowy (wideo)

(uz)
Specjalne piece do wypieku opłatków.
Specjalne piece do wypieku opłatków. Fot. Wojciech Wojtkielewicz
Mąka pszenna oraz woda. to składniki, z których powstaje tradycyjny opłatek.

Mąka pszenna oraz woda. To składniki, z których w piecach piekarniczych wyrabia się bożonarodzeniowe opłatki. Pieką się około minuty. Wychodzą z różnymi wzorami. Po czym są dzielone na specjalnej gilotynie. Wcześniej każdy opłatek był wycinany ręcznie. Teraz cały proces wypieku został unowocześniony. Ale nie każda piekarnia może trudnić się wypiekiem opłatków.

- Trzeba mieć na to specjalny certyfikat - tłumaczy Karol Wierzbicki, współwłaściciel białostockiego zakładu. - My taki otrzymaliśmy we wrześniu od arcybiskupa Edwarda Ozorowskiego.

W środę wieczorem arcybiskup poświęcił białostocką piekarnię, w której powstają opłatki, komunikanty oraz hostie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie