„Niebanalna”. Tak określona została najwyżej oceniona podlaska restauracja. Podawaną tutaj polędwicę ze smardzami opisano jako „kompozycję, która zachwyca pomysłem i smakiem”. A do tego podkreślono fakt, iż „menu XXI wieku wyświetlane jest na tablecie”.
To restauracja w Best Western Hotel Cristal w Białymstoku. 12,5 punktu na 20 możliwych. Restauracja Forma w Białymstoku otrzymała 12 punktów, Carska w Białowieży – 11,5, Stoczek 1929 w Białowieży – 11,5, Tatarska Jurta w Kruszynianach – 11 punktów, a Restauracja Receptura w Białymstoku – 10,5.
Tak wygląda podlaska mapa kulinarna na najwyższym poziomie według Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2018. Wydawnictwo to dyktuje trendy kulinarne w kilkunastu krajach świata i jest ogólnoświatowym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść. Uroczysta gala z okazji jego polskiej premiery odbyła się 27 listopada we Wrocławiu.
- Bardzo się cieszę, że znaleźliśmy się w tak prestiżowym gronie – komentuje Łukasz Rakowski, szef kuchni w restauracji w Best Western Hotel Cristal. - Cieszy fakt, iż nasza praca została oceniona tak wysoko. Duża w tym zasługa całego mojego zespołu, ponieważ samemu takich efektów się nie osiąga. To ogromne wyróżnienie, nie tylko dla nas z resztą, wszystkie restauracje z województwa, które znalazły się w przewodniku, musiały wykonać ciężką pracę..
Żółty przewodnik Gault&Millau
powstał ponad 50 lat temu we Francji. To jedna z dwóch prestiżowych serii wydawniczych (obok Michelina), recenzujących rynek gastronomiczny (restauracje, hotele i produkty regionalne). Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań. Gault&Millau Polska wydaje przewodnik od 2015 roku - przybliża najlepsze restauracje w kraju, ciekawe miejsca noclegowe oraz poleca najlepsze lokalne produkty. Każdego roku zespół kilkunastu anonimowych inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika trafia mniej niż połowa i są to prawdziwe „perły gastronomiczne”.
W tym roku inspektorzy wybrali 580 restauracji - to aż o 120 więcej niż w pierwszej edycji.
Gault&Millau Polska promuje także szefów kuchni, pracujących nad pielęgnowaniem tradycyjnych polskich smaków oraz propaguje świetnej jakości produkty i ich producentów - w przewodniku znajdziemy ponad 160 produktów regionalnych wraz z informacją, gdzie można je kupić. Z podlaskich specjałów wymieniono m.in. oleje z Olejowego Raju, alkohole z Old Polish Vodka, pierekaczewnik z Tatarskiej Jurty czy sery korycińskie od Serowara Podlaskiego.
Jak wypadliśmy na tle innych – kilka słynnych przykładów
- Restauracja Senses – 18 punktów (najwyżej oceniona restauracja w przewodniku)
- Atelier Amaro – 17,5 punktu Nr 31 Restaurant&Bar by Robert Sowa – 13,5 punktu
- Platter by Karol Okrasa – 13,5 punktu
- Restaurant&Bar Cristal (Białystok)– 12,5 punktu
- Forma Restaurant&Cafe (Białystok) – 12 punktów
- Hotel Victoria – 12 punktów
- Restauracja Carska (Białowieża) – 11,5 punktu
- Stoczek 1929 (Białowieża) – 11,5 punktu
- U Fukiera (Magdy Gessler) – 11,5 punktu
- Ćma by Mateusz Gessler – 11 punktów
- Tatarska Jurta (Kruszyniany)– 11 punktów
- Restauracja Receptura (Białystok) – 10,5 punktu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?