MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zmarli po kąpieli w Bałtyku. Zaatakowała ich groźna mięsożerna bakteria

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Po kąpieli w Morzu Bałtyckim dwóch mężczyzn zmarło z powodu infekcji wywołanej groźną, mięsożerną bakterią. U jednego z mężczyzn patogen doprowadził do rozwoju sepsy. Bakteria wnika do organizmu przez rany, spojówki, uszy, a także w wyniku połknięcia wody i zjedzenia owoców morza. Kto jest najbardziej narażony na zachorowanie?

Spis treści

Zmarli po kąpieli w Bałtyku. Zaatakowała ich groźna bakteria

Krajowy Urząd Zdrowia i Spraw Społecznych (Lagus) Meklemburgii-Pomorza Przedniego poinformował, że dwóch mężczyzn zmarło po kąpieli w Bałtyku. We krwi 81-latka i 59-latka wykryto bakterie Vibrio vulnificus.

Zamiast cieszyć się beztroskimi wakacjami możesz zarazić się groźną bakterią. Uważaj na kąpiele w Morzu Bałtyckim.
Zamiast cieszyć się beztroskimi wakacjami możesz zarazić się groźną bakterią. Uważaj na kąpiele w Morzu Bałtyckim. salajean/123rf.com, freepik.com

81-letni urlopowicz zmarł w wyniku zakażenia się bakterią podczas kąpieli w Morzu Bałtyckim. Mężczyzna miał różne choroby przewlekłe i otwarte rany (...) Przyczyną śmierci 59-letniego mężczyzny była sepsa. Okoliczności zgonu nie są znane – podaje niemiecki dziennik „Die Welt”.

To pierwsze przypadki śmierci spowodowane bakterią Vibrio w tym sezonie letnim. Jednak w tym roku odnotowano już 5 zakażeń patogenem. W ubiegłym roku ten sam urząd zdrowia i spraw społecznych (LAGuS) informował o śmierci 74-letniego mężczyzny, który zmarł po kąpieli w Bałtyku.

Czym jest mięsożerna bakteria w Morzu Bałtyckim?

Bakterie Vibrio vulnificus zwane także przecinkowcami naturalnie występują w wodzie morskiej i słonawej. Jednak z powodu znacznego ocieplenia klimatu i ocieplania się także wody namnażają się i w większych ilościach wywołując zakażenia u ludzi. Niebezpieczna jest więc temperatura wody powyżej 20 st. C, którą Bałtyk osiąga już niemal od początku tego lata.

W zależności od drogi zakażenia infekcja bakteriami Vibrio po kontakcie ze skórą daje symptomy takie jak ból, pieczenie, obrzęk, rumień i ostry stan zapalny. Bakteria wnika do organizmu przez uszkodzoną skórę, np. rany i dosłownie zjada tkanki i mięśnie. Może doprowadzić do owrzodzenia skóry i martwicy. Może też wniknąć przez spojówki oczu i uszy doprowadzając do zapalenia spojówek lub zapalenia ucha środkowego i zewnętrznego.

Natomiast w przypadku zachłyśnięcia i połknięcia skażonej wody lub po spożyciu surowych lub niedogotowanych owoców morza może pojawić się ból brzucha, wodnista biegunka, nudności, wymioty, gorączka czy dreszcze.

Bakteria groźna szczególnie dla osób przewlekle chorych i seniorów

Zakażenie może mieć jednak cięższy przebieg. Szczególnie groźne jest u osób z osłabionym układem odpornościowym, u których może dochodzić do rozwinięcia się zakażenia uogólnionego (sepsy), głębokiej martwicy i owrzodzenie skóry, niewydolności narządów, a ostatecznie w ciągu kilku dni nawet do śmierci. Szczególnie narażone są osoby starsze, przewlekle chore, leczone lekami immunosupresyjnymi oraz noworodki, niemowlęta i małe dzieci.

Jeśli kąpiący się należą do tych grup ryzyka i występują u nich urazy skóry, należy unikać kontaktu z wodą morską lub słonawą – ostrzega Krajowy Urząd Zdrowia i Spraw Społecznych (Lagus) Meklemburgii-Pomorza Przedniego.

Aby uniknąć wszelkiego rodzaju infekcji pokarmowych, nie należy spożywać owoców morza na surowo (ostrygi, małże, kraby, ryby) i należy zadbać o ich dokładne ugotowanie.

Źródło: Aktualny sezon kąpielowy Państwowy Urząd ds. Zdrowia i Spraw Socjalnych

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny