Dużo nauczyłam się o dekoracjach z karmelu - opowiada Agnieszka Domań, jedna z dwójki trenujących uczniów. - Mamy już koncepcję na konkurs, teraz ją szlifujemy.
- Zdobywamy doświadczenie poprzez praktykę z prawdziwymi mistrzami - dodaje Stefan Okuła.
Ta dwójka uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych poświęciła ferie na przygotowania do Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych. Odbędą się 21 lutego w Warszawie. Trenują przygotowanie i sposób podawania deserów pod okiem prawdziwych wirtuozów tego fachu. Jeden z nich to Mieczysław Chojnowski - mistrz świata cukiernictwa z Wiesbaden z 2001 roku.
Doświadczeni praktycy chętnie zdradzają młodszym kolegom tajniki pracy.
- Uczniowie są zdolni, spisują się znakomicie - Mieczysław Chojnowski chwali białostocką młodzież.
Konkursowe plany są bardzo ambitne.
- Nas nie interesuje miejsce poza podium - podkreśla Jacek Zięba z Akademii Mistrza, zrzeszającej najlepszej cukierników w Polsce.
Oczywiście nikt nie chce zdradzić konkretnych pomysłów słodkości na konkurs, bo konkurencja nie śpi.
- Na razie to nasza słodka tajemnica - śmieje się Jacek Zięba. - Na pewno będą to desery niespotykane, pełne czekolady, śmietany i karmelu.
Na razie już trzy tygodnie po kilka godzin dziennie młodzi cukiernicy wypróbowują wybrane przepisy, sposoby podania deserów i techniki ich zdobienia. Ale talenty naszej młodzieży i ich wprawne ręce pozwalają z optymizmem patrzeć w przyszłość.
- Białystok słynie z cukiernictwa - podkreśla Jacek Zięba. - I ta tradycja ma godnych, młodych kontynuatorów.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?