Zespół Szkół Gastronomicznych: Słodkie zajęcia z mistrzami

Aneta Boruch aboruch@poranny.pl tel. 85 748 96 63
Starannie i w skupieniu Agnieszka i Stefan ćwiczą pod okiem mistrzów różnorodne techniki i pomysły na cukiernicze cudeńka, które zaprezentują w konkursie w Warszawie. Tu ich pracą kieruje Mieczysław Chojnowski.
Starannie i w skupieniu Agnieszka i Stefan ćwiczą pod okiem mistrzów różnorodne techniki i pomysły na cukiernicze cudeńka, które zaprezentują w konkursie w Warszawie. Tu ich pracą kieruje Mieczysław Chojnowski. Anatol Chomicz
Jak wyczarować oryginalne smakołyki z czekolady, karmelu i cukru, by zostawić innych w tyle - tego uczą się młodzi cukiernicy z białostockiego gastronomika. A wszystko pod czujnym okiem mistrza świata w tej dziedzinie.

Dużo nauczyłam się o dekoracjach z karmelu - opowiada Agnieszka Domań, jedna z dwójki trenujących uczniów. - Mamy już koncepcję na konkurs, teraz ją szlifujemy.

- Zdobywamy doświadczenie poprzez praktykę z prawdziwymi mistrzami - dodaje Stefan Okuła.

Ta dwójka uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych poświęciła ferie na przygotowania do Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych. Odbędą się 21 lutego w Warszawie. Trenują przygotowanie i sposób podawania deserów pod okiem prawdziwych wirtuozów tego fachu. Jeden z nich to Mieczysław Chojnowski - mistrz świata cukiernictwa z Wiesbaden z 2001 roku.
Doświadczeni praktycy chętnie zdradzają młodszym kolegom tajniki pracy.

- Uczniowie są zdolni, spisują się znakomicie - Mieczysław Chojnowski chwali białostocką młodzież.

Konkursowe plany są bardzo ambitne.

- Nas nie interesuje miejsce poza podium - podkreśla Jacek Zięba z Akademii Mistrza, zrzeszającej najlepszej cukierników w Polsce.

Oczywiście nikt nie chce zdradzić konkretnych pomysłów słodkości na konkurs, bo konkurencja nie śpi.

- Na razie to nasza słodka tajemnica - śmieje się Jacek Zięba. - Na pewno będą to desery niespotykane, pełne czekolady, śmietany i karmelu.

Na razie już trzy tygodnie po kilka godzin dziennie młodzi cukiernicy wypróbowują wybrane przepisy, sposoby podania deserów i techniki ich zdobienia. Ale talenty naszej młodzieży i ich wprawne ręce pozwalają z optymizmem patrzeć w przyszłość.

- Białystok słynie z cukiernictwa - podkreśla Jacek Zięba. - I ta tradycja ma godnych, młodych kontynuatorów.

Czytaj e-wydanie »

Najnowsze informacje dot. koronawirusa

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3