Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zespół Szkół Gastronomicznych: Słodkie zajęcia z mistrzami

Aneta Boruch [email protected] tel. 85 748 96 63
Starannie i w skupieniu Agnieszka i Stefan ćwiczą pod okiem mistrzów różnorodne techniki i pomysły na cukiernicze cudeńka, które zaprezentują w konkursie w Warszawie. Tu ich pracą kieruje Mieczysław Chojnowski.
Starannie i w skupieniu Agnieszka i Stefan ćwiczą pod okiem mistrzów różnorodne techniki i pomysły na cukiernicze cudeńka, które zaprezentują w konkursie w Warszawie. Tu ich pracą kieruje Mieczysław Chojnowski. Anatol Chomicz
Jak wyczarować oryginalne smakołyki z czekolady, karmelu i cukru, by zostawić innych w tyle - tego uczą się młodzi cukiernicy z białostockiego gastronomika. A wszystko pod czujnym okiem mistrza świata w tej dziedzinie.

Dużo nauczyłam się o dekoracjach z karmelu - opowiada Agnieszka Domań, jedna z dwójki trenujących uczniów. - Mamy już koncepcję na konkurs, teraz ją szlifujemy.

- Zdobywamy doświadczenie poprzez praktykę z prawdziwymi mistrzami - dodaje Stefan Okuła.

Ta dwójka uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych poświęciła ferie na przygotowania do Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych. Odbędą się 21 lutego w Warszawie. Trenują przygotowanie i sposób podawania deserów pod okiem prawdziwych wirtuozów tego fachu. Jeden z nich to Mieczysław Chojnowski - mistrz świata cukiernictwa z Wiesbaden z 2001 roku.
Doświadczeni praktycy chętnie zdradzają młodszym kolegom tajniki pracy.

- Uczniowie są zdolni, spisują się znakomicie - Mieczysław Chojnowski chwali białostocką młodzież.

Konkursowe plany są bardzo ambitne.

- Nas nie interesuje miejsce poza podium - podkreśla Jacek Zięba z Akademii Mistrza, zrzeszającej najlepszej cukierników w Polsce.

Oczywiście nikt nie chce zdradzić konkretnych pomysłów słodkości na konkurs, bo konkurencja nie śpi.

- Na razie to nasza słodka tajemnica - śmieje się Jacek Zięba. - Na pewno będą to desery niespotykane, pełne czekolady, śmietany i karmelu.

Na razie już trzy tygodnie po kilka godzin dziennie młodzi cukiernicy wypróbowują wybrane przepisy, sposoby podania deserów i techniki ich zdobienia. Ale talenty naszej młodzieży i ich wprawne ręce pozwalają z optymizmem patrzeć w przyszłość.

- Białystok słynie z cukiernictwa - podkreśla Jacek Zięba. - I ta tradycja ma godnych, młodych kontynuatorów.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny