Białostocki Zespół Szkół Gastronomicznych oraz Małobrzostowickie Liceum Przemysłu Przetwórczego realizują projekt pt. "Polsko-białoruska przygoda kulinarna" w ramach współpracy młodzieżowej szkół.
Bierze w nim udział po 20 uczniów z Polski i Białorusi.
- Ma on na celu promowanie i wspieranie dialogu międzykulturowego, tolerancję i zrozumienie dla różnorodności wśród młodych ludzi oraz zniwelowanie stereotypowego myślenia na temat obu krajów - opowiada Agnieszka Januszkiewicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych. - Główną ideą jest rozwijanie współpracy i wymiany młodzieżowej.
W ramach projektu Zespół Szkół Gastronomicznych gościł już młodzież z białoruskiego liceum. Podczas pobytu w Białymstoku poznała ona m.in. techniki rzeźbienia w warzywach i owocach, czyli tzw. carving.
Wspólnie z kolegami z białostockiej szkoły piekła ciasta, zwiedzała hotele pod kątem bazy gastronomicznej i noclegowej.
Uczniowie z Polski byli też z wizytą na Białorusi. Tam zwiedzali m.in. największą piekarnię w Grodnie. - Wyjazd bardzo mi się podobał - opowiada Eryk Mąkowski, jeden z uczestników projektu. - Nauczyłem się trochę rosyjskiego i białoruskiego. Bardzo zainteresowała mnie wizyta w piekarni, w przyszłości chcę pracować w tym zawodzie.
Młodzi Białorusini znów odwiedzą Białystok w nadchodzącym tygodniu. Odbędzie się wtedy konkurs kulinarny podsumowujący projekt, którego tematyką będzie kuchnia regionalna i tradycyjna.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?