Pojawił się w nich najnowocześniejszy sprzęt, np. profesjonalny ciśnieniowy ekspres do kawy. Jego koszt to 17 tysięcy złotych.
Ten projekt pozwolił znacząco poprawić warunki nauki i pracy w naszej szkole - mówi Marek Józefowicz, dyrektor gastronomika. - Dzięki niemu zrobiliśmy naprawdę duży krok naprzód.
- O wiele łatwiej posługiwać się takimi sprzętami, gdy mamy je w szkole - uważa Iza Lenczewska.
Odbyło się też mnóstwo warsztatów i ciekawych kursów. Uczniowie wzięli udział np. w zajęciach z kuchni fusion, molekularnej, kursie barmańskim, baristycznym czy sommeliera.
Dzięki temu młodzież znacznie podniosła swoje kwalifikacje zawodowe, a co za tym idzie - atrakcyjność na rynku pracy.
- Najbardziej podobał mi się kurs baristy i barmana - mówi Paweł Troszczyński, jeden z uczniów. - Nauczyłem się sztuki parzenia prawdziwej kawy i malowania na niej.
Pomyślano też o kursach języka angielskiego dla uczniów, a nawet zajęciach wyrównawczych z matematyki.
Zakończony właśnie projekt pochłonął milion złotych.
Szkoła ma już kolejne plany na przyszłość. Ma zamiar unowocześnić kuchnię, zmodernizować rozdzielnię kuchenną oraz dwie pracownie technologii gastronomicznej.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?