3/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

Jaga ostatnio słabo radziła sobie z beniaminkami. Jak będzie z Bruk-Betem?

Jaga ostatnio słabo radziła sobie z beniaminkami. Jak będzie z Bruk-Betem?

Samorządowcy w sprawie „Polskiego Ładu”: Krok do centralizacji państwa polskiego

Samorządowcy w sprawie „Polskiego Ładu”: Krok do centralizacji państwa polskiego

Polecamy

Przez pandemię rośnie liczba samobójstw, głównie przez utratę źródła utrzymania

Przez pandemię rośnie liczba samobójstw, głównie przez utratę źródła utrzymania

Święto OSP. Po mszy były koncerty, kiełbaski z grilla i dyskoteka

Święto OSP. Po mszy były koncerty, kiełbaski z grilla i dyskoteka

Siatkarze Ślepska Malow Suwałki w Pre Zero GP Polskiej Ligi Siatkówki

Siatkarze Ślepska Malow Suwałki w Pre Zero GP Polskiej Ligi Siatkówki

Dodaj ogłoszenie