12 barmanów z Białegostoku (a także kilku innych miast Polski) wzięło udział w zawodach barmańskich "Little Shake II - Baw się miksologią", który odbył się w Little Hell Pub.
Barmani mieli 6 minut na stworzenie i wydanie drinka swojej własnej receptury. Ich starania oceniało dwuetapowe jury.
- Jedna część komisji skupiała się na technicznym wykonaniu napoju, druga na jego wartościach smakowych, zapachowych i wyglądzie - opisuje Hubert Jankowski, manager Little Hell Pub. - Sześciu najlepszych zawodników awansuje do finału, gdzie zmierzą się w tworzeniu short drinków.
Każdy z barmanów miał swój pomysł na konkursowe zwycięstwo.
- Bourbon, likier bananowy, likier czekoladowy, mus czekalodowy, nalewka kardamonowa i białko jajka. - przedstawia swój pomysł, Łukasz Pańkowski. - Pomysł się na rodził z mojego uwielbienia do kawy z kardamonem. Postanowiłem przenieść ten smak do drinka
Popisy barmanów oceniała komisja sędziowska, w której skład weszły osoby z wieloletnim doświadczeniem gastronomicznym i osobistymi sukcesami barmańskimi, m.in. Rafał Nawrot - ambasador marki Wild Turkey w Polsce, Grzegorz Słaby - barman oraz manager wielu lokali w Krakowie oraz Białymstoku, pasjonat z wieloletnim doświadczeniem, uczestnik międzynarodowych konkursów oraz Adrian Kozłowski - brand manager marki Wild Turkey w Polsce.
Na najlepszych barmanów czekały nagrody. W konkursie wzięło udział 12 barmanów z całej Polski.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?