MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zaskocz gości deserem z wiórkami kokosowymi, kakao, budyniem i dżemem. Oto przepis na ciasto popapraniec. Na bank wprawi cię w dobry humor

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szukasz ciasta o zabawnej nazwie na rodzinne spotkania? Proponuję ci ciasto popapraniec. Dzielę je na biszkopt z wiórkami kokosowymi i kakao, przekładam kremem budyniowym, dżemem i ozdabiam polewą czekoladową. Idealne ciasto na urodziny, imieniny lub na niedzielny podwieczorek. Poznaj przepis na ciasto popapraniec bez maku.

W skrócie:

Niech nie zniechęci cię dość kontrowersyjna i zabawna nazwa tego wypieku. Słowo popapraniec według słownika języka polskiego oznacza osobę, której nic się w życiu nie udaje. W przeciwieństwie do ciasta popapraniec, które zawsze wychodzi. Oryginalnie ciasto popapraniec powstaje na bazie ciasta biszkoptowego dzielonego na trzy porcje i wymieszanego z wiórkami kokosowymi, proszkiem kakaowym i makiem.Zachęcam cię do robienia ciasta popapraniec bez maku. Wtedy do trzeciej porcji dodaję zmielone orzechy włoskie lub dzielę porcję na dwie części zamiast trzech. Następnie ciasto przekładam warstwą gęstego budyniu, kwaśnego dżemu np.: porzeczkowego, aroniowego lub jeżynowego. Ostatnią warstwę dekoruję polewą z mleka i gorzkiej czekolady. Nigdy jej nie żałuje i hojnie oblewam dżem owocowy. Pamiętaj, że ciasto przed podaniem powinno być schładzane w lodówce. Najsmaczniejszy popapraniec będzie kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki zdążą się przegryźć, a struktura stężeć.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciasta popapraniec

Domowe ciasto popapraniec to połączenie wiórków kokosowych, kakao, budyniu i dżemu udekorowane polewą czekoladową.
Domowe ciasto popapraniec to połączenie wiórków kokosowych, kakao, budyniu i dżemu udekorowane polewą czekoladową. Anna Daniluk

Ciasto popapraniec – przepis bez maku

Liczba porcji: na 24 kawałki – duża blacha.

Czas przygotowania: 3 godziny + chłodzenie.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Biszkopt (1 blacha):

  • 8 średniej wielkości jajek o temperaturze pokojowej,

  • 200 g mąki pszennej,

  • 150 g cukru,

  • 80 ml oleju rzepakowego,

  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 20 g kakao,

  • 100 g wiórków kokosowych.

Masa budyniowa:

  • 80 g budyniu waniliowego bez cukru (2 opakowania),

  • 600 ml mleka,

  • 100 g cukru,

  • 50 g masła, temperatura pokojowa.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej,

  • 100 mleka.

Dodatkowo:

  • 300 g dżemu np. z czarnej porzeczki, aronii lub agrestu

Jak zrobić ciasto popapraniec?

Sposób przygotowania:

  1. Blachę o wymiarach 35,5 × 24 wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Na początku umyj jajka i oddziel białka od żółtek. Odstaw żółtka na później.

  3. W misie robota kuchennego lub mikserem ręcznym ubij jajka na puszystą pianę. Powoli dosypuj cukier, ustawiając robot na średnią moc miksera.

  4. Po 5 minutach zmniejsz obroty i dodawaj powoli po jednym żółtku na raz. Mieszaj przez kolejną minutę. Dolej stopniowo olej rzepakowy.

  5. Następnie wsyp przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  6. Gotowe ciasto biszkoptowe podziel na dwie porcje. Jedną część wymieszaj z kakao, a drugą z wiórkami kokosowymi.

  7. Wykładaj ciasto do formy do pieczenia na zmianę, tworząc szachownicę. Możesz też przy pomocy wykałaczki zrobić z ciasta nieregularne wzorki.

  8. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 180° Celsjusza z funkcją grzania góra-dół i piecz przez 30 minut. Po tym czasie odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia.

  9. W międzyczasie w szklance mleka rozpuść budyń w proszku, resztę mleka zagotuj. Do gotującego mleka wlej budyń, energicznie wymieszaj i dodaj masło.

  10. Przykryj krem folią, aby nie powstał kożuch. Możesz też nie przykrywać, a po wystudzeniu zmiksować go blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

  11. Schłodzone ciasto przekrój ostrym nożem do chleba na pół, aby uzyskać dwa równe blaty.

  12. W tym czasie zagotuj mleko na polewę, zdejmij z ognia i wsyp pokruszoną czekoladę. Energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  13. Połowę schłodzonego budyniu wyłóż na biszkopcie, następnie posmaruj go dżemem z 3/4 zawartości słoika.

  14. Ułóż drugi blat, posmaruj budyniem i resztą dżemu.

  15. Polej wierzch gęstą polewą czekoladową i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.

Mam nadzieję, że ciasto popapraniec zasmakuje twojej rodzinie i częściej zagości w twoim deserowym menu. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny