Zapraszają na dobre jedzenie w stylowych wnętrzach

Redakcja
Anna Łocharczyk, szef kuchni restauracji Arsenał poleca kaczkę w winie z jabłkami i pomarańczami.
Anna Łocharczyk, szef kuchni restauracji Arsenał poleca kaczkę w winie z jabłkami i pomarańczami.
W restauracji Arsenał znajdziemy wykwintne dania z dziczyzny, i zwykłego schabowego podanego na kapuście.

Wypromuj swój lokal!

O szczegóły pytaj Monikę Poskrobko, specjalistę ds. produktu SweetDeal:
tel. 512 213 890
[email protected]

Co wyróżnia restaurację Arsenał spośród innych lokali funkcjonujących na białostockim rynku? Przede wszystkim położenie. Restauracja mieści się w budynku wchodzącym w skład kompleksu Pałacu Branickich. Specyficzny klimat panuje również wewnątrz, tworzą go m.in.: łukowate sklepienia, wiekowe meble oraz stylowe dodatki.

- Białostoczanie często przyprowadzają do nas swoich gości z innych miast - mówi - Marcin Grzech, właściciel Arsenału. - Chcą im pokazać szczególny lokal.

Arsenał jest restauracją z tradycjami. Oferuje kuchnię tradycyjną z daniami regionalnymi. Menu jest dość zróżnicowane, również cenowo.

- Można u nas zjeść i pierogi za 14 zł, i dziczyznę za 55 zł - podkreśla Marcin Grzech.

W karcie znajdziemy dania z dziczyzny, np. sarna w sosie myśliwskim, pieczeń z dzika w sosie karmelowo-czosnkowym. Ale są również polędwiczki, golonka, polędwica wołowa, cielęcina, ryby, a także tradycyjny schabowy podawany na kapuście.

Restauracja ta oferuje też zestawy obiadowe - najtańszy już za 20 zł, a dla dzieci 15 zł.
Arsenał dysponuje dwiema salami, w których można zorganizować przyjęcie na 100 osób. Można tutaj urządzić np. komunię, chrzciny, imieniny. Restauracja organizuje też andrzejki oraz sylwestra.

Szef kuchni poleca - Kaczka z jabłkami i pomarańczami

Umytą kaczkę peklujemy w winie z dodatkiem soli, majeranku i tymianku przez 12 godzin. Wyciągamy z zalewy i faszerujemy jabłkami, pomarańczami pokrojonymi w grubą kostkę (również natartymi majerankiem i tymiankiem). Wkładamy farsz do środka, włączamy pieczenie z parowaniem (w zwykłych piekarnikach, jakie mamy w swoich kuchniach, włączamy pieczenie z termoobiegiem - ustawiamy temperaturę ok. 150 stopni). Pieczemy około 2 godzin. Później jeszcze dopiekamy przez pół godziny. Po upieczeniu należy poluzować kości.

Oferty gastronomiczne w dobrej cenie znajdziesz na sweetdeal.pl/bialystok

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie