Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zalała nas fala podrabianego jedzenia. Ser gouda niechlubnym zwycięzcą?

Redakcja
Do serów dodaje się oleje roślinne, co powoduje, że potem w przyspieszonym tempie jełczeją  - niechlubnym zwycięzcą tych zawodów wydaje się na razie pewien ser gouda, niedawno namierzony przez kontrolerów  miał 91 proc. tłuszczu roślinnego
Do serów dodaje się oleje roślinne, co powoduje, że potem w przyspieszonym tempie jełczeją - niechlubnym zwycięzcą tych zawodów wydaje się na razie pewien ser gouda, niedawno namierzony przez kontrolerów miał 91 proc. tłuszczu roślinnego Magdalena Domagała
50 mld rocznie wydają rocznie Polacy na fałszywą żywność i napoje.

"Bloomberg Businessweek Polska" pisze, że zalewa nas druga w historii, wielka fala podrabianego jedzenia. O fałszowaniu żywności rozmawiał z wieloma osobami znającymi kulisy branży spożywczej. W zdecydowanej większości żądali anonimowości. Żadna firma nie chce się kojarzyć z tym tematem.

Sposobów na oszustwa jest mnóstwo. Najpopularniejszy i najprostszy to zwykła podmiana droższego składnika na tańszy. Gdy w USA organizacja non profit Oceana zbadała ryby w sklepach i restauracjach, stwierdziła, że co trzecia była oznakowana jako inny gatunek. Są też metody bardziej wyrafinowane. Mięso zastępuje się skrobią, tłuszczem czy białkiem sojowym. Najtańszego kurczaka w Polsce masowo używa się do fałszowania wyrobów zgoła niedrobiowych. Można z niego zrobić nawet wieprzowe kabanosy albo słynne już na całą Polskę parówki z "cielęciną" - pisze  "Bloomberg Businessweek Polska".

Do wędlin dodawana jest sól przemysłowa. Podrabiany susz jajeczny ma śladową ilość jajek, za to dużą ilość suszu rybnego z dodatkiem wapnia i kurkumy. Do serów dodaje się oleje roślinne - co powoduje, że potem w przyspieszonym tempie jełczeją  - niechlubnym zwycięzcą tych zawodów wydaje się na razie pewien ser gouda, niedawno namierzony przez kontrolerów - miał 91 proc. tłuszczu roślinnego). To tylko kilka przykładów z ostatnich miesięcy - czytamy w "Bloomberg Businessweek Polska".

Informuje też, że najczęściej fałszowanym nabiałem jest masło. Zgodnie z normami powinno zawierać 82 proc. tłuszczu zwierzęcego i wodę. W rekordowym 2010 roku Państwowa Inspekcja Handlowa kwestionowała aż 60 proc. kostek masła. I wbrew pozorom dotyczy to nie tylko wyrobów firm krzaków.

Źródło: "Bloomberg Businessweek Polska", dlahandlu.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zalała nas fala podrabianego jedzenia. Ser gouda niechlubnym zwycięzcą? - Gazeta Pomorska

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny