Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Salmonella

Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym mięsie mielonym, drobiu, jajkach oraz produktach z dodatkiem jaj. Może się ona rozwinąć np. w rozmrożonych lodach i niewłaściwie przechowywanym kremie do tortów. Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się już po 8 h po zjedzeniu skażonej żywności. Wśród nich można wymienić: ból brzucha, biegunkę, nudności i wymioty, a także podwyższoną temperaturę ciała. Tego typu zatrucie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ jego konsekwencją jest odwodnienie organizmu. Leczenie zatrucia salmonellą polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i przyjmowaniu węgla leczniczego. Niekiedy może być również konieczna antybiotykoterapia.

Zobacz również

Seria wypadków z udziałem pieszych i tramwajów. Bydgoska policja zaprasza na debatę

NOWE
Seria wypadków z udziałem pieszych i tramwajów. Bydgoska policja zaprasza na debatę

Ceny noclegów na majówkę 2024. Tańsze Zakopane czy Krynica? Raport ile wydamy

Ceny noclegów na majówkę 2024. Tańsze Zakopane czy Krynica? Raport ile wydamy

Polecamy

Dzięki tej marynacie mięso nie będzie suche. Zrobisz ją w 5 minut!

Dzięki tej marynacie mięso nie będzie suche. Zrobisz ją w 5 minut!

Rewolucja w podróży z psami. Oto Luksusowa linia lotnicza dla twojego czworonoga

Rewolucja w podróży z psami. Oto Luksusowa linia lotnicza dla twojego czworonoga

Prognoza na weekend. Przymrozki, pochmurnie, z deszczem, a nawet śniegiem

Prognoza na weekend. Przymrozki, pochmurnie, z deszczem, a nawet śniegiem