W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na pyszną tartę z wiśniami i kruszonką. To pyszne i szybkie do zrobienia ciasto, które warto upiec na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Prosty przepis sprawdzi się zawsze wówczas, gdy nie masz wiele czasu na wymyślanie, pieczenie i przesiadywanie w kuchni. Ciasto zawsze świetnie się udaje i wychodzi pyszne. Nie trzeba się martwić, czy wyrośnie albo wyjdzie zakalec. Wystarczy szybko zagnieść kruche ciasto, potem wyłożyć na nie wydrylowane wiśnie i przygotować prostą kruszonką. Zachwycający efekt gwarantowany.
Tarta z wiśniami - przepis na szybkie ciasto z kruszonką
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: standardowa forma do tarty
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
350 g wiśni,
1,5 szklanki mąki pszennej,
kostka zimnego masła,
3 żółtka,
4 łyżki cukru pudru,
szczypta soli.
Na kruszonkę:
2 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
łyżka cukru.
Jak zrobić tartę z wiśniami i kruszonką?
Mąkę i pokrojone masło posiekałam nożem. Dodałam żółtka, sól i zagniotłam na ciasto.
Uformowałam kulę, zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.
Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam i przełożyłam do wysmarowanej masłem formy.
Na cieście ułożyłam umyte i wydrylowane wiśnie. Posypałam je częścią cukru pudru.
Składniki na kruszonkę roztarłam palcami, aż połączyły się w grudki.
Kruszonką posypałam ciasto.
Wstawiłam tartę do piekarnika i piekłam ok. 40 minut.
Kiedy tarta z wiśniami ostygła, posypałam ją cukrem pudrem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?