MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zachwycająca tarta z wiśniami. Szybkie do zrobienia ciasto z kruszonką, które zawsze się udaje. Zniknie do ostatniego okruszka

Karolina Głogowska
Tarta z wiśniami to idealne ciasto do kawy czy herbaty
Tarta z wiśniami to idealne ciasto do kawy czy herbaty 123rf/serzniy/zdjęcie ilustracyjne
Kruche ciasto, wiśnie i delikatna kruszonka to połączenie idealne. Pyszna tarta z wiśniami to idealny deser na lato, na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną. Nie napracujesz się przy tym przepisie, a efekt i tak będzie zachwycający. Tarta z wiśniami jest prosta do zrobienia, a smakuje obłędnie.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na pyszną tartę z wiśniami i kruszonką. To pyszne i szybkie do zrobienia ciasto, które warto upiec na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Prosty przepis sprawdzi się zawsze wówczas, gdy nie masz wiele czasu na wymyślanie, pieczenie i przesiadywanie w kuchni. Ciasto zawsze świetnie się udaje i wychodzi pyszne. Nie trzeba się martwić, czy wyrośnie albo wyjdzie zakalec. Wystarczy szybko zagnieść kruche ciasto, potem wyłożyć na nie wydrylowane wiśnie i przygotować prostą kruszonką. Zachwycający efekt gwarantowany.

Tarta z wiśniami - przepis na szybkie ciasto z kruszonką

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: standardowa forma do tarty

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 350 g wiśni,

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • kostka zimnego masła,

  • 3 żółtka,

  • 4 łyżki cukru pudru,

  • szczypta soli.

Na kruszonkę:

  • 2 łyżki masła,

  • 3 łyżki mąki,

  • łyżka cukru.

Jak zrobić tartę z wiśniami i kruszonką?

  1. Mąkę i pokrojone masło posiekałam nożem. Dodałam żółtka, sól i zagniotłam na ciasto.

  2. Uformowałam kulę, zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na 30 minut.

  3. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.

  4. Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam i przełożyłam do wysmarowanej masłem formy.

  5. Na cieście ułożyłam umyte i wydrylowane wiśnie. Posypałam je częścią cukru pudru.

  6. Składniki na kruszonkę roztarłam palcami, aż połączyły się w grudki.

  7. Kruszonką posypałam ciasto.

  8. Wstawiłam tartę do piekarnika i piekłam ok. 40 minut.

  9. Kiedy tarta z wiśniami ostygła, posypałam ją cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny