Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

XXII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

red
Paweł Krukowski
To ogólnopolski konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę tradycyjną. Decyzję o ogłoszeniu wojewódzkiego etapu tego kulinarnego turnieju zarząd województwa podjął na posiedzeniu w czwartek, 4 maja.

Konkurs podzielony jest na trzy kategorie:

  • Potrawa regionalna – dwuosobowe zespoły przygotowują menu składające się z zupy i przystawki. Dania powinny być ściśle powiązane z regionem.
  • Produkt regionalny – powinien wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów.
  • Kategoria „Od pola do stołu” – uczestniczyć w niej mogą producenci, którzy do konkursu zgłaszają produkt podstawowy ze swoich hodowli czy upraw, np. jaja, owoce, warzywa.

Zmagania będę przebiegały dwuetapowo: etap wojewódzki odbędzie się 1 lipca w Augustowie, a jego laureaci będą reprezentować nasz region w finale ogólnopolskiej nagrody kulinarnej „Perła”, który odbędzie się 30 września podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Organizatorem przedsięwzięcia na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. W województwie podlaskim organizatorami eliminacji jest Samorząd Województwa Podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (PODR) w Szepietowie oraz Oddział Terenowy w Białymstoku Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Zgłoszenia do udziału w konkursie przyjmuje Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: XXII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” - Gazeta Współczesna

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny