Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

X Podlaskie Święto Chleba. Dziewica została przeciągnięta po rżysku. (zdjęcia)

(jul)
Oborywanie przepiórki to tradycyjny zwyczaj kończący żniwa
Oborywanie przepiórki to tradycyjny zwyczaj kończący żniwa fot. Muzeum Rplnictwa w Ciechanowcu
Obchody X Podlaskiego Święta Chleba, które odbyły się w niedzielę w ciechanowieckim Muzeum Rolnictwa, przyciągnęły tłumy.

[galeria_glowna]
Kusił nie tylko zapach świeżego chleba, ale i różnorodność wypieków. Podczas imprezy zaprezentowało się ponad 20 producentów chleba, nie tylko z Podlasia, ale także z Kurpi oraz Litwy. A goście z Bułgarii pokazali, jak dawniej wypiekano chleb. Można było nabyć swojskie wędliny, sery korycińskie, kiszkę i babkę ziemniaczana oraz różnorodne miody.

Jedną z atrakcji była ceremonia dożynkowa i tradycyjne tzw. oborywanie przepiórki. To zwyczaj dotyczący zakończenia żniw. Polega na złapaniu dziewicy i przeciągnięciu jej pupy po rżysku wokół przepiórki. A przepiórka to ostatni fragment nieściętego zboża.

Żniwnym pokazom towarzyszyły występy zespołów folklorystycznych. Imprezę zakończył koncert zespołu Perfect.

Więcej zdjęć z X Podlaskiego Święta Chleba w Ciechanowcu znajdziesz w linku z lewej strony artykułu.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny