- Lody od zawsze gościły w naszym domu. Doskonale pamiętam ich smak z dzieciństwa. Ale nie były to zwyczajne lody, które kupowaliśmy w mieście. Te lody przygotowywała własnoręcznie moja babcia – mówi przedsiębiorca. Jak dodaje, przepisów na produkcję lodów domowym sposobem można znaleźć bez liku. W internecie jest przecież cała masa gotowych receptur. - Wystarczy odrobina chęci i można samemu „kręcić” domowe lody. Ale takie, jakie przygotowywała moja babcia, były wyjątkowe. Świadczy o tym fakt, że ich smak towarzyszy mi do dziś..
Przodkowie – a dokładnie właśnie babcia pana Krzysztofa – wytwarzała i sprzedawała swoje przysmaki po II wojnie światowej. Potem nastał czas „komuny” i niewiele zostało z tej prywatnej inicjatywy.
- Kilka lat temu zupełnie przez przypadek znaleźliśmy na strychu domu moich dziadków zeszyt z zapiskami babci. Wśród różnych przepisów była tam także receptura na lody! Wspomnienia w jednej chwili odżyły. Postanowiłem odtworzyć ten smak. Uznałem, że skoro w moim odczuciu te lody były tak niesamowite, to jest duża szansa, że zagustują w nich również inni. Stąd właśnie wziął się pomysł na Wytwórnię - dodaje.
O ile nie było problemu ze składnikami – bo potrzebne są tylko tłuste, najlepiej wiejskie mleko, śmietana i żółtka jaj oraz cukier, czekolada i owoce - o tyle trudnością było znalezienie odpowiednich urządzeń, przy pomocy których można takie lody wytwarzać na większą skalę, bez zmiany ich smaku i formy. - Na szczęście udało się pokonać tę przeszkodę - zapewnia pan Krzysztof.
Wytwórnia Lodów Prawdziwych jest czynna codziennie od godz. 9. W ofercie będzie codziennie jeden niepowtarzalny smak – np. marchwiowy, grzybowy, fasolowy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?