Wysokie Mazowieckie. Mlekovita, jako lider innowacji, realizuje kolejny projekt biznesowy (zdjęcia)

Opr. Andrzej Matys
Wychodząc naprzeciw potrzebom klientów, Grupa Mlekovita - lider branży mleczarskiej – wspólnie z firmą CPF Poland SA przygotowała nową linię dań gotowych Bistro Minutka.

Grupa Mlekovita podpisała umowę o współpracy, dzięki której powstają innowacyjne produkty: paluszki serowe w nowej odsłonie (w panierce łagodnej lub pikantnej z linii Bistro Minutka) wytwarzane w kooperacji z CPF Poland SA.

Grupa Mlekovita i Grupa SuperDrob, której częścią jest CPF Poland SA to firmy o wysokiej pozycji rynkowej. Mlekovita to m.in. lider branży mleczarskiej i największa grupa mleczarska w Europie Środkowo-Wschodniej. GK SuperDrob to jeden z czołowych producentów drobiu w Polsce, który w ramach spółki CPF Poland rozszerza swą produkcję m.in. o dania gotowych.

Czytaj również: Po trzech kwartałach tego roku Mlekovita coraz bliżej rekordu przychodów (zdjęcia)

- Od 1993 roku dostarczamy na rynek produkty drobiowe najwyższej jakości. Ich smak doceniono nie tylko w Polsce, ale i w krajach Unii Europejskiej, dokąd eksportujemy niemal połowę naszych produktów. Naszym priorytetem jest najwyższa jakość i bezpieczeństwo produkcji - mówi César Lipka, prezes CPF Poland SA i szef Rady Nadzorczej SuperDrob SA.

Strategia rozwoju oparta o dwa filary: tradycję i nowoczesność łączy obie firmy.

- Nasz wspólny kapitał to wiedza i doświadczenie, dzięki którym łączymy smaki i receptury cenione przez konsumentów z innowacjami technologicznymi. To pozwala nam nieustannie poszerzać i modyfikować asortyment o produkty dotychczas niedostępne na polskim rynku. Współpraca naszych firm, daje pewność, że konsument otrzymuje produkt o sprawdzonej jakości - podkreśla prezes Grupy MkekovitaDariusz Sapiński.

Czytaj również: Mlekovita - jako pierwsza w branży - uruchomiła własny sklep internetowy z produktami wysokobiałkowymi

Konsumenci chętnie sięgają po nowości i cenią ciekawe połączenia smaków.

– Propozycje produktowe, powstałe dzięki współpracy Grupy Mlekovita oraz Grupy SuperDrob, idealnie wpisują się w najnowsze trendy konsumenckie. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się szybkie dania i przekąski. Smaczne i pożywne oraz wygodne w przygotowaniu - dodaje Marcin Świąć, prezes SuperDrob SA.

Gospodarka vs koronawirus w Podlaskiem. Nasze duże firmy nad...

Rosnącemu zainteresowaniu ze strony klientów odpowiada wzrost liczby i zróżnicowania tego typu produktów na sklepowych półkach. To działania niezbędne, by utrzymywać silną markę na rynku.

– Trzeba stale się rozwijać. Dlatego w Mlekovicie nieustannie pracujemy nad rozszerzaniem naszego asortymentu o nowości. Jedną z nich są paluszki serowe w panierce łagodnej lub pikantnej z linii Bistro Minutka. To propozycja na szybką przekąskę serową i odpowiedź na potrzeby konsumentów, szukających produktów, które można przygotować w przysłowiową „minutkę” - zapewnia prezes Sapiński.

Czytaj również: Te firmy napędzają Podlaskie! Zobacz 10 największych przedsiębiorstw województwa podlaskiego (zdjęcia)

Linię dań gotowych Bistro Minutka otwierają paluszki serowe w chrupiącej panierce (łagodnej lub pikantnej). To produkt mrożony, który można szybko przygotować na patelni, w piekarniku lub we frytkownicy, jako samodzielne danie lub przekąskę. Można je podawać z sosami lub z warzywami.

Polak szefem światowego koncernu

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

w
www.i.Bialystok.pl

Wolę weganizm=wzmacnia orga(ni)zm:) "Pij mleko=będziesz kaleką"! Jest zdrowe dla bydła, nie ludzi! Przestano reklamować tran przez raka i impotencję, koniec z mlekiem! Jest zdrowe dla bydła, nie ludzi, tym bardziej dorosłych a nie dzieci mleko w żołądku tworzy kazeinę- klej stolarski, powoduje osteoporozę, odwapnia, niszczy stawy i kości ! Mleko krowy jest dobre dla bydła, kozy dla kóz itp. mleko ludzkie jest zdrowe dla ludzi, kiedy są dziećmi. Najwięcej chorych na osteoporozę jest tam, gdzie spożywano najwięcej mleka. W Japonii gdzie nie spożywa się mleka, jest też niewielu chorych na osteoporozę. „Falę krytyki wobec mleka wywołała wydana w 1996 r. w USA książka "Mleko – cichy morderca". Autor, hinduski medyk Nand Kishare Sharma, propagator weganizmu, przekonywał, że idealnym posiłkiem dla człowieka są orzechy i kiełki, a mleko tylko sprzyja nękającym współczesną cywilizację chorobom, zwłaszcza schorzeniom serca. Już wtedy rzesze ludzi zaczęły wierzyć, że mleko to trucizna. Przeciwników mleka zaczęło przybywać jeszcze szybciej po publikacji uczonych z Harvard School of Medicine. W 2006 r. wykazali oni, że bardzo wysokie spożycie nabiału, czyli ponad 7,5 szklanek mleka dziennie, może sprzyjać zachorowaniu na raka jajnika i prostaty. Pod wpływem tych informacji w 2008 r. dr Robert M. Kradjian, dawny współpracownik dr. Oski, napisał swój "Mleczny list". Wyjaśnia w nim, że mleko, oprócz nowotworów narządów rodnych i piersi, wywołuje także cukrzycę insulinozależną, długotrwałe alergie, wysypki, zapalenie jelita grubego i zatok. Przyczynę tych dolegliwości tłumaczy w prosty sposób: "Ze wszystkich ssaków jedynie ludzie kontynuują picie mleka poza okresem niemowlęcym" – czytamy w "Mlecznym liście". Stąd wniosek, że organizmy dorosłych ludzi są całkowicie nieprzystosowane do trawienia tej substancji.”

Mleka pije się mało w Afryce, prawie nie pije w Chinach i Japonii. - W samym tylko Kioto żyje czterysta osób, które ukończyły sto cztery lata życia. To ponad dwa razy więcej niż w całych Stanach Zjednoczonych - wyjaśnia Eugeniusz Zbigniew Siwik. - Ci ludzie są długowieczni, bo nie znają smaku mleka. Zdrowie na sercu. Najwięcej piją mleka Amerykanie i Finowie. I tam notuje się najwięcej przypadków chorych na serce i cukrzycę. W Polsce mleko stało się towarem politycznym. Sloganem "Szklanka mleka dla każdego ucznia" rząd Leszka Millera postanowił zdobyć poparcie społeczne. I mleko zagościło w szkołach na dobre. - Podawanie dzieciom w wieku szkolnym mleka skazuje je na choroby i cierpienia - zapewnia Eugeniusz Zbigniew Siwik. - Mamy jak w banku, że w przyszłości wiele z nich będzie zawałowcami. A zbuntowany lekarz Tomasz Nocuń dodaje, że trudno mu uwierzyć w szlachetne intencje pomysłodawców akcji "Pij mleko". - Stworzono wielką reklamową machinę, która napędzać ma jedynie koniunkturę dla firm mleczarskich - twierdzi

Mleko -jeśli jednak pije się go za dużo, to może utrudniać wchłanianie żelaza w organizmie i być przyczyną anemii – ostrzegają naukowcy. Debaty na temat zdrowotnych korzyści mleka trwają od dawna, a kontrowersji wciąż przybywa. Choć jedni lekarze zachęcają do jego picia, podkreślając wartości odżywcze inni ostrzegają, że mleko w nadmiarze może też szkodzić, zwłaszcza zdrowiu dzieci. Z badań wynika, że mleko choć dostarcza witaminy z grupy B, witaminę D, A i K oraz sole mineralne jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez to jednocześnie utrudnia wchłanianie żelaza z innych pokarmów. Pierwiastek ten jest ważnym składnikiem czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny), który wiąże tlen z wdychanego powietrza i dostarcza go do wszystkich tkanek. Gdy jest go za mało, organizm nie działa prawidłowo, a dziecku grozi anemia. Dlatego pediatrzy zalecają by dzieci do pierwszego roku życia nie piły mleka krowiego, ale były żywione mlekiem matki lub mieszankami mlecznymi wzbogaconymi w żelazo.

Dodaj ogłoszenie