Spis treści
Polecam tradycyjny przepis na ogórki kiszone. To doskonały i prosty do przygotowania dodatek do kanapek, przekąsek i sałatek. Odpowiednio zrobione i przechowywane zachowają swoją świeżość i wyśmienity smak przez całą zimę. Ważne są m.in. proporcje składników, a także wybór odpowiednich ogórków. Z moimi wskazówkami takie przetwory zrobisz bez problemu. Będą idealnie ukiszone i gotowe do jedzenia po dwóch lub trzech tygodniach.
Zobacz w galerii, jakich błędów unikać przy kiszeniu ogórków.
Przepis na ogórki kiszone
Czas przygotowania: ok. 10 minut + moczenie ogórków + 2 lub 3 tygodnie kiszenia,
porcja: na ok. 4 słoiki litrowe,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- korzeń chrzanu,
- koper z kwiatostanem,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 2 łyżeczki ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki gorczycy,
- opcjonalnie liść dębu, wiśni lub porzeczki,
zalewa:
- 3 litry wody,
- 3 czubate łyżki niejodowanej soli kamiennej,
- 3 łyżeczki cukru.
Jak zrobić ogórki kiszone?
- Ogórki umyj i namocz w zimnej wodzie przez około pół godziny.
- Umyj i sparz słoiki razem z pokrywkami.
- Zagotuj wodę z solą i cukrem.
- Ułóż ogórki w słoikach razem z wszystkimi przyprawami i dodatkami.
- Zalej ogórki ciepłą zalewą tak, by były nią całkowicie przykryte.
- Zakręć słoiki i odstaw na bok. Trzymaj je w temperaturze pokojowej przez 3 dni.
- Po 3 dniach przenieś je w chłodne i zacienione miejsce. Po 2-3 tygodniach będą idealne do jedzenia.
Dlaczego warto kisić ogórki?
Ogórki kiszone cenione są nie tylko ze wyśmienity smak i aromat, ale również za tak ważne dla naszego organizmu wartości prozdrowotne. Spożywanie ich m.in. wspomaga pracę układu trawiennego i wspiera odporność.
Ogórki kiszone mają zaledwie 11 kcal w 100 g. Są bogate w bakterie fermentacji mlekowej, które są naturalnymi probiotykami, oraz w kwas mlekowy, błonnik i witaminę C – pisze Marta Siesicka-Osiak w artykule na Stronie Zdrowia.
W jakim naczyniu najlepiej kisić ogórki?
Kiszone ogórki to prawdziwy przysmak, który zdecydowanie warto zrobić samodzielnie. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalne słoiki lub naczynia.
Do kiszenia ogórków można wybrać:
- słoiki weki z wieczkiem i gumową uszczelką,
- słoiki twist-off z pokrywką, która łatwo się odkręca i zakręca,
- kamionkowe naczynia do kiszenia,
- ceramiczne garnki do kiszonek,
- dębowę beczkę.
Zarówno słoiki, naczynia czy garnki do kiszenia wymagają dokładnego umycia jak i sparzenia wrzątkiem. Nie zapomnij sparzyć także pokrywek. Warto zwrócić uwagę, czy nie mają one odkształceń, rdzy czy ubytków. Odpowiednio przygotowane gwarantują, że nasze kiszonki przetrwają długi czas i zachowają idealną świeżość.
Błędy przy kiszeniu ogórków
Samodzielne kiszenie ogórków daje ogromną satysfakcję. Domowe przetwory są nie tylko zdrowsze, ale i mają niepowtarzalny, wyśmienity smak. Podczas ich przygotowywania warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów.
Tych błędów unikaj przy kiszeniu ogórków:
- Źle dobrane ogórki – unikaj zbyt dużych i zakrzywionych ogórków. Odpowiednie do kiszenia ogórki rozpoznasz po przekrojeniu. Jeśli są gąbczaste, puste w środku i mają ciemnozieloną skórkę, to prawdopodobnie były przenawożone i nie nadają się do kiszenia. Najlepiej wybrać średniej wielkości proste ogórki gruntowe, np. odmiany Octopus, Julian, Andrus.
- Zła ilość soli – do kiszenia ogórków trzeba dodać sól kamienną niejodowaną w proporcji 1 czubata łyżka soli na 1 litr wody.
- Brak lub za duża ilość cukru – nie każdy o tym wie, ale cukier dodany do zalewy delikatnie utwardza ogórki, sprawia, że mniej kwaśnieją i mogą być dłużej przechowywane. Najlepiej na 1 litr wody dać 1 łyżeczkę cukru.
- Brak właściwego przygotowania ogórków – przed kiszeniem ogórków należy dobrze je umyć, a następnie namoczyć w zimnej wodzie. Dzięki temu będą bardziej jędrne i chrupiące.
- Zbyt dużo przypraw i dodatków – smak ogórków kiszonych nie może być zdominowany przez przyprawy. Warto zachować proporcję 3 proc. dodatków na słoik ogórków. Jeśli chcesz dodać np. liść laurowy, gorczycę czy ziele angielskie, to pamiętaj o zalaniu ogórków ciepłą zalewą, by uwolnić aromat przypraw.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Suszarki do warzyw i owoców
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?