Na skróty:
Ciasto ze śliwkami i rumem. Sprawdzony przepis
Polecam przepis na wyśmienite ciasto „pijana śliwka”. To przysmak z procentami, tylko dla dorosłych. Idealnie sprawdzi się na imprezę, czy świętowanie z bliskimi. Kakaowy biszkopt, delikatny krem i wyraziste, rumowe śliwki smakują razem przepysznie. Gorąco polecam! Chcesz przygotować bardziej rodzinną wersję tego wypieku? Wystarczy nasączyć ciasto wodą, w której gotowały się śliwki (w takim wypadku, zostawiamy śliwki do moczenia w gotowanej wodzie, patrz przepis).
Zobacz w galerii, jak zrobić ciasto „pijana śliwka”.
Przepis na ciasto „pijana śliwka”
Liczba porcji: około 16-20 sztuk.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny+ czas na moczenie suszonych śliwek w alkoholu.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Śliwki:
- 400 g suszonych śliwek,
- 1 szklanka rumu,
- 3/4 szklanki wody,
- 2 łyżki cukru.
Ciasto:
- 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 0,5 l mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g margaryny lub masła,
- zapach śmietankowy.
Polewa czekoladowa:
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżki wody.
Jak zrobić ciasto kakaowe przekładane z alkoholem?
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania owoców: suszone śliwki zalej wodą, dodaj cukier i pogotuj ok. 5 minut, uważając, by za bardzo się nie rozpadły.
Odcedź śliwki, zachowując wodę (nasączysz nią biszkopt).
Nasz rada: jeśli robisz wersję bezalkoholową, użyj podwójnej ilości wody oraz cukru i zostaw w takim syropie śliwki, aż zmiękną. Na koniec taką słodko-śliwkową wodą nasącz biszkopt.
Śliwki zalej rumem i zostaw pod przykryciem na kilka godzin, lub na całą noc.
Następnie zacznij przygotowywać ciasto: Ubij białka z cukrem, dodaj żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao wymieszaj i dodaj do ubitych białek. Wymieszaj.
Wylej ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza. Wystudź.
Przygotuj krem: odlej z mleka około pół szklanki, a resztę zagotuj z cukrem i wanilią.
Do odlanej porcji dodaj obie mąki, dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Pogotuj masę ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
Krem należy schłodzić,co chwilę mieszając lub przykryć wierzch folią spożywczą.
Następnie utrzyj masło/margarynę dodając po łyżce przestudzony krem oraz wlej zapach śmietankowy.
Przygotuj polewę: masło, kakao, wodę i cukier rozpuść i pogotuj ok. 2 minut.
Śliwki odcedź, alkohol połącz z odstawioną wcześniej wodą z gotowania śliwek. Takim ponczem nasącz kakaowe ciasto.
Wyłóż krem, na wierzchu ułóż śliwki. Całość polej przestudzoną polewą.
Jeśli masz świeże śliwki węgierki, możesz je wykorzystać także do pysznych knedli, ciasta leniwej gospodyni czy czekośliwki. Polecamy także zrobić szybkie ciasto ze śliwkami na oleju na rodzinny podwieczorek.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?