MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyraziste chili con carne na imprezę. Przepis na danie z kuchni meksykańskiej. Najważniejsze są aromatyczne przyprawy

Anna Daniluk
Meksykańskie chili con carne podawane jest z czerwoną fasolą i doprawiane między innymi szczyptą gałki muszkatołowej.
Meksykańskie chili con carne podawane jest z czerwoną fasolą i doprawiane między innymi szczyptą gałki muszkatołowej. 123rf.com/minadezhda
Chili con carne to mięsna potrawa gotowana z czerwoną fasolą i kukurydzą. Danie doprawiane jest pikantną papryczką chili oraz świeżymi listkami kolendry. Chili con carne to danie często spotykane w kuchni tex-mex, czyli na pograniczu Meksyku i Teksasu. Podpowiadamy przepis na pożywne chili con carne.

W skrócie

Nazwa chili con carne dosłownie oznacza chili z mięsem. Danie przyrządza się z mielonej wołowiny. Najważniejsze jest użycie aromatycznych przypraw, czyli mielonego kuminu, chili w proszku, oregano oraz świeże liście kolendry. Ważne też jest wybranie mięsa, które szybko nie twardnieje np.: z antrykotu. Zobacz przepis na apetyczne chili con carne.

Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się więcej o chili con carne

Chili con carne – przepis z Meksyku

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 g mielonego chili,
  • 5 g mielonego kuminu,
  • 5 g suszonego oregano,
  • 5 g soli,
  • 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 250 g mielonego antrykotu wołowego,
  • 150 ml passaty pomidorowej,
  • 10 ml oleju,
  • 1/2 papryka czerwona,
  • 100 g ugotowanej fasoli czerwonej lub fasoli z puszki,
  • 50 g kukurydzy konserwowej,
  • 100 ml bulionu warzywnego.

Jak zrobić chili con carne?

Przygotowanie:

  1. Na patelni należy rozgrzać olej i dodać pokrojona w kostkę cebulę, czosnek i przyprawy. Warzywa należy smażyć, aż się zeszklą. Potrwa to maksimum 2 minuty.
  2. Następnie należy powoli dodawać mielony antrykot wołowy i całość należy mieszać, aż się zarumieni. Mięso trzeba po zarumienieniu dosolić i doprawić pieprzem.
  3. Do mięsa z warzywami należy dolać przecier pomidorowy i dusić przez około 15-20 minut na małym ogniu.
  4. W tym czasie czerwoną paprykę należy umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
  5. Następnie należy dodać paprykę do duszonego mięsa. Całość należy gotować przez około 5-10 minut.
  6. Czerwoną fasolę i kukurydzę trzeba dodać do mięsa z warzywami i ponownie gotować przez maksimum 5 minut.
  7. Na koniec należy dodać bulion warzywny do mięsa.
  8. Meksykańskie chili con carne należy gotować przez około 10 minut. Smacznego!

Sposób podania

Domowe chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem, z posiekaną świeżą kolendrą, plackami tortilli lub domową pitą. Gorące chili con carne świetnie smakuje podane z łyżką guacamole lub z zimną śmietaną. Danie można także urozmaicić dodatkiem suszonych pomidorów, które wzmocnią smak potrawy.

Przyprawy z kuchni meksykańskiej

Warto wiedzieć, że chili con carne można doprawić składnikami niekojarzonymi powszechnie z daniami mięsnymi. Wśród nich znajduje się:

  • mielony cynamon lub w laskach,
  • mielona kolendra,
  • świeżo starta gałka muszkatołowa,
  • gwiazdki anyżu.

Meksykańskie gospodynie skrapiają chili con carne sokiem z limonki. Szczególnie dania, które łączone są z liśćmi kolendry lub posiekaną natką pietruszki. Pikantny smak chili con carne można też równoważyć poprzez dodanie octu balsamicznego.

Zobacz także: Ostry sos chili do hamburgera. Przepis na pikantny dodatek do mięsa. Dodaj mango i sprawdź, co się stanie

Meksykańskie chili con carne podawane jest z czerwoną fasolą i doprawiane między innymi szczyptą gałki muszkatołowej.

Wyraziste chili con carne na imprezę. Przepis na danie z kuc...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny