W skrócie:
Kotlety z brokułów i indyka to doskonała propozycja, jeśli, chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw, a nie chcesz rezygnować z ulubionych smaków. Zrobisz je łatwo, szybko i przyjemnie. Zdrowe składniki sprawiają, że to danie znakomicie wpasuje się jako codzienna propozycja do jadłospisu. Usmaż je z tego przepisu i ciesz się zdrowym obiadem.
Kotlety z brokułami – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka,
1 średni brokuł,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej,
1 łyżka musztardy,
sól i pieprz do smaku,
30 ml oleju rzepakowego do smażenia,
1 łyżeczka suszonego majeranku.
Jak zrobić kotlety z brokułów?
Sposób przygotowania:
Na początku podziel brokuła na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż stanie się miękki, ale będzie stawiał lekki opór.
Następnie odcedź i ostudź. Gdy brokuł wystygnie, poszatkuj go na drobne kawałki.
Następnie cebulę obierz z łupin, umyj pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę, aż stanie się złocista.
Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, aby go nie przypalić. Odstaw je do przestudzenia.
W dużej misce połącz mięso mielone z indyka, posiekany brokuł, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą oraz musztardę.
Dodaj sól, pieprz i suszony majeranek. Całość dokładnie wyrabiaj dłońmi, aż masa stanie się jednolita.
Z przygotowanej masy uformuj około ośmiu kotletów. Powinny mieć jednakowy kształt, wielkość i grubość, aby równomiernie się usmażyły.
Na tej samej patelni, na której smażyła się cebula, rozgrzej dodatkową porcję oleju.
Smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony, aż będą złociste, soczyste i usmażone w środku.
Sposób podania kotletów z brokułami
Kotlety mielone z brokułami podawaj z domowym purée ziemniaczanym, ryżem lub kaszą gryczaną. Warto też podać mizerię, sałatkę z pomidorów lub surówkę z kapusty pekińskiej. Dodatkowego smaku doda także sos jogurtowy lub ziołowy na bazie majonezu.
Pieczone kotlety z brokułami
Jeśli chcesz ograniczyć ilość użytego tłuszczu lub nie chcesz ich smażyć, zachęcam cię do upieczenia ich w piekarniku. Po uformowaniu delikatnie posmaruj je olejem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 20 minut. Aby kotlety były bardziej soczyste po upieczeniu, możesz zrobić je na bazie mięsa wołowo-wieprzowego. Wytopiony tłuszcz będzie znakomitym nośnikiem smaku.
Niech ten sprawdzony przepis zachęci cię do uwzględnienia większej ilości warzyw w przygotowaniu domowych obiadów. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?