Wyjątkowe masło Z Podlaskiej Spiżarni – nowość marki sklepów Chorten

Akcja specjalna PODLASKIE SMAKI
Wideo
od 16 lat
Marka własna Grupy Chorten, po którą chętnie sięgają klienci jej sklepów partnerskich, powiększyła kategorię nabiałową. Masło extra Z Podlaskiej Spiżarni, o zawartości 83% tłuszczu, okazało się udanym debiutem produktowym.

Grupa Chorten, która od 8 lat rozwija markę premium Z Podlaskiej Spiżarni, cały czas szuka innowacji produktowych, jednocześnie odwołując się do tradycyjnych receptur.

- Produkty Z Podlaskiej Spiżarni są inspirowane legendarnym smakiem tego regionu kraju. Pochodzą od sprawdzonych wytwórców, którzy dbają o każdy etap produkcji – mówi Cezary Szyłak, dyrektor marki w Grupie Chorten.

Dotychczas w ofercie Z Podlaskiej Spiżarni były m.in. wysokiej jakości wyroby wędliniarskie, produkty ekologiczne, zupy w słoikach, dania mrożone, jaja, pieczywo czy miody z podlaskich pasiek. W tym roku marka własna Grupy Chorten została rozszerzona o nową pozycję, która szybko przypadła do gustu wymagającym klientom. To masło premium w kostce o zawartości aż 83% tłuszczu, co odróżnia je od wielu produktów dostępnych na rynku. Ma bardzo delikatny śmietankowy smak, nie zawiera konserwantów, ani sztucznych dodatków. Jest to produkt w pełni naturalny produkowany przez niewielką mleczarnię o blisko stuletniej tradycji, która jest położona w rejonie Narwiańskiego Parku Narodowego na obszarze Zielonych Płuc Polski. Mleko do jego produkcji pochodzi od lokalnych rolników, którzy pozyskują je od krów wypasanych na ekologicznych podlaskich łąkach.

- Spółdzielnia Mleczarska w Łapach, z którą podjęliśmy współpracę, słynie ze swej jakości, a jej wyroby są produkowane według tradycyjnej polskiej technologii. Chcemy dostarczać naszym klientom wysokogatunkowe produkty. Zależy nam na tym, by marka Z Podlaskiej Spiżarni była gwarantem jakości – podkreśla Cezary Szyłak.

Oferta pod marką Z Podlaskiej Spiżarni jest dostępna w wybranych sklepach Grupy Chorten, która liczy już sobie ponad 2000 placówek partnerskich w całym kraju. Wśród nowych produktów wprowadzonych w tym roku do sprzedaży są także m.in. dżemy owocowe i przetwory warzywne – marynowane pikle i buraczki. Kolejną ciekawą propozycją, którą Chorten chce wdrożyć w tym roku do sklepów partnerskich pod marką własną - to piwa.

Przepis na łososia ze szparagami na masełku

Składniki

  • łosoś 180g
  • szparagi 10szt
  • ziemniaczki opiekane 140g
  • sok z jednej pomarańczy
  • masło 60g
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania

Zaczynamy od oskórowania łososia, następnie kroimy go na kawałki, w tym samym momencie zaczynamy rozgrzewać masło na patelni. Pamiętajmy tylko o tym aby łosoś nie był bezpośrednio wyjęty z lodówki, powinien poleżeć w temperaturze pokojowej około 30-40 minut przed smażeniem/pieczeniem.

Na patelnie z rozgrzanym masłem kładziemy łososia, ja osobiście dodaję jeszcze do tego kilka gałązek świeżego tymianku i rozgnieciony ząbek czosnku, w między czasie wstawiamy ziemniaczki do pieca, po jakiejś minucie smażenia zmniejszamy ogień i dodajemy sporą ilość zimnego masła. Gdy masło zacznie się nam pienić zaczynamy bastowanie, to znaczy polewamy łyżką od góry cały czas sokami z patelni naszego łososia, nie przewracamy ryby tylko cały czas bastujemy.

Gdy ryba nam już dojdzie zdejmujemy ją z patelni i układamy na talerz. Na patelnię wlewamy wcześniej przygotowany wyciśnięty sok z pomarańczy, zwiększamy ogień i wrzucamy na 30s szparagi. Na talerz wykładamy szparagi dodajemy ziemniaki i mamy gotowe danie.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny