Grupa Chorten, która od 8 lat rozwija markę premium Z Podlaskiej Spiżarni, cały czas szuka innowacji produktowych, jednocześnie odwołując się do tradycyjnych receptur.
- Produkty Z Podlaskiej Spiżarni są inspirowane legendarnym smakiem tego regionu kraju. Pochodzą od sprawdzonych wytwórców, którzy dbają o każdy etap produkcji – mówi Cezary Szyłak, dyrektor marki w Grupie Chorten.
Dotychczas w ofercie Z Podlaskiej Spiżarni były m.in. wysokiej jakości wyroby wędliniarskie, produkty ekologiczne, zupy w słoikach, dania mrożone, jaja, pieczywo czy miody z podlaskich pasiek. W tym roku marka własna Grupy Chorten została rozszerzona o nową pozycję, która szybko przypadła do gustu wymagającym klientom. To masło premium w kostce o zawartości aż 83% tłuszczu, co odróżnia je od wielu produktów dostępnych na rynku. Ma bardzo delikatny śmietankowy smak, nie zawiera konserwantów, ani sztucznych dodatków. Jest to produkt w pełni naturalny produkowany przez niewielką mleczarnię o blisko stuletniej tradycji, która jest położona w rejonie Narwiańskiego Parku Narodowego na obszarze Zielonych Płuc Polski. Mleko do jego produkcji pochodzi od lokalnych rolników, którzy pozyskują je od krów wypasanych na ekologicznych podlaskich łąkach.
- Spółdzielnia Mleczarska w Łapach, z którą podjęliśmy współpracę, słynie ze swej jakości, a jej wyroby są produkowane według tradycyjnej polskiej technologii. Chcemy dostarczać naszym klientom wysokogatunkowe produkty. Zależy nam na tym, by marka Z Podlaskiej Spiżarni była gwarantem jakości – podkreśla Cezary Szyłak.
Oferta pod marką Z Podlaskiej Spiżarni jest dostępna w wybranych sklepach Grupy Chorten, która liczy już sobie ponad 2000 placówek partnerskich w całym kraju. Wśród nowych produktów wprowadzonych w tym roku do sprzedaży są także m.in. dżemy owocowe i przetwory warzywne – marynowane pikle i buraczki. Kolejną ciekawą propozycją, którą Chorten chce wdrożyć w tym roku do sklepów partnerskich pod marką własną - to piwa.
Przepis na łososia ze szparagami na masełku
Składniki
- łosoś 180g
- szparagi 10szt
- ziemniaczki opiekane 140g
- sok z jednej pomarańczy
- masło 60g
- sól
- pieprz
- czosnek
- świeży tymianek
Sposób przygotowania
Zaczynamy od oskórowania łososia, następnie kroimy go na kawałki, w tym samym momencie zaczynamy rozgrzewać masło na patelni. Pamiętajmy tylko o tym aby łosoś nie był bezpośrednio wyjęty z lodówki, powinien poleżeć w temperaturze pokojowej około 30-40 minut przed smażeniem/pieczeniem.
Na patelnie z rozgrzanym masłem kładziemy łososia, ja osobiście dodaję jeszcze do tego kilka gałązek świeżego tymianku i rozgnieciony ząbek czosnku, w między czasie wstawiamy ziemniaczki do pieca, po jakiejś minucie smażenia zmniejszamy ogień i dodajemy sporą ilość zimnego masła. Gdy masło zacznie się nam pienić zaczynamy bastowanie, to znaczy polewamy łyżką od góry cały czas sokami z patelni naszego łososia, nie przewracamy ryby tylko cały czas bastujemy.
Gdy ryba nam już dojdzie zdejmujemy ją z patelni i układamy na talerz. Na patelnię wlewamy wcześniej przygotowany wyciśnięty sok z pomarańczy, zwiększamy ogień i wrzucamy na 30s szparagi. Na talerz wykładamy szparagi dodajemy ziemniaki i mamy gotowe danie.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?