Do wycieku amoniaku w zakładzie mięsny NETTER doszło 5 marca 2018 roku. Strażacy z Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej w Bielsku Podlaskim zabezpieczyli miejsce zdarzenia, a ratownicy wyposażeni w aparaty powietrzne oraz detektor wielogazowy udali się na rozpoznanie. Wyznaczyli strefę niebezpieczną oraz postawili dwie wodne kurtyny. Zabezpieczyli też studzienki kanalizacyjne, żeby wyeliminować ryzyko przedostania się amoniaku do kanalizacji miejskiej.
Zobacz też: Pożar budynku przy ulicy Orlańskiej w Bielsku Podlaskim (zdjęcia)
Do zakładu NETTERA przyjechała również Specjalistyczna Grupa Ratownictwa Chemiczno-Ekologicznego z Białegostoku. Strażacy z grupy chemiczno-ekologicznej sprawdzili skuteczność uszczelnienia. Ratownicy zabezpieczeni w specjalne ubrania i aparaty powietrzne wykonali pomiary wokół zbiornika i stwierdzili brak stężeń amoniaku.
Podwyższone stężenie amoniaku stwierdzono za to w pomieszczeniu maszynowni. Ratownicy zlokalizowali też drugi wyciek amoniaku na elektrozaworze, zakręcili więc zawory odcinające. Włączyli też wentylację wyciągową w maszynowni, którą dodatkowo przewietrzyli wentylatorem odymiającym.
Zobacz koniecznie: Ewakuacja Sądu Okręgowego w Białymstoku. Nieznana substancja w przesyłce na Skłodowskiej (zdjęcia)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?