MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyborne drożdżowe bułeczki z dżemem na śniadanie lub deser. Słodkie i pulchne. Wypróbuj przepis na domowe drożdżówki do kawy

Katarzyna Puczyńska
Drożdżowe bułeczki z dżemem to wyśmienity pomysł na pyszne śniadanie. Z naszym przepisem wcale nie są trudne do zrobienia. Wychodzą za to idealnie puszyste, delikatne i słodkie. Możesz je także podać na deser, o ile jeszcze zostaną. Podpowiadam, jak je przygotować. Zobacz dokładne wskazówki krok po kroku, jak zrobić drożdżowe bułeczki z dżemem.

W skrócie:

Słodkie bułeczki — najlepszy przepis

Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na drożdżowe bułeczki z dżemem. Możesz przygotować je na słodkie śniadanie lub deser. Takie domowe drożdżowe ciasto, pachnące masłem i wanilią, to prawdziwy rarytas. Do przepisu użyłam gładkiego dżemu różanego. Dobrym pomysłem jest także polukrowanie bułeczek. Dzięki temu będą pięknie wyglądać, dłużej zachowają świeżość i zyskają lekko cytrusowy posmak. Możesz także użyć domowej marmolady owocowej.

Przepis na drożdżowe bułeczki z dżemem

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Porcja na: ok. 18 bułeczek.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 70 g cukru,
  • 2 jajka,
  • cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • dżem lub marmolada,
  • opcjonalnie lukier cytrynowy.

Zaczyn drożdżowy:

  • 35 g drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z dżemem?

  1. Najpierw przygotuj zaczyn drożdżowy: w miseczce wymieszaj drożdże z cukrem, mlekiem i mąką, odstaw na 10 minut.
  2. Rozpuść masło.
  3. Podgrzej mleko.
  4. Do dużej miski przesiej mąkę.
  5. Dodaj jajka, cukier, szczyptę soli, wanilię oraz zaczyn drożdżowy.
  6. Wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą, wlej rozpuszczone masło i dalej wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od brzegów miski.
  7. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą lub ściereczka i odstaw na ok. 30 minut.
  8. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt i posmaruj go dżemem np.: truskawkowym.
  9. Zwiń w ciasną roladę.
  10. Podziel roladę na kawałki szerokości ok. 4 cm.
  11. Pośrodku każdego kawałka połóż drewniany patyczek np. do szaszłyków i dociśnij. To pomoże przygotować ciekawy kształt bułeczek.
  12. Połóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  14. Gotowe i wystudzone bułeczki możesz dodatkowo polukrować.

Wyborne drożdżowe bułeczki z dżemem na śniadanie lub deser. ...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny