W skrócie:
Słodkie bułeczki — najlepszy przepis
Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na drożdżowe bułeczki z dżemem. Możesz przygotować je na słodkie śniadanie lub deser. Takie domowe drożdżowe ciasto, pachnące masłem i wanilią, to prawdziwy rarytas. Do przepisu użyłam gładkiego dżemu różanego. Dobrym pomysłem jest także polukrowanie bułeczek. Dzięki temu będą pięknie wyglądać, dłużej zachowają świeżość i zyskają lekko cytrusowy posmak. Możesz także użyć domowej marmolady owocowej.
Zobacz w galerii, jak przygotować bułeczki drożdżowe z dżemem
Przepis na drożdżowe bułeczki z dżemem
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Porcja na: ok. 18 bułeczek.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 100 g masła,
- 70 g cukru,
- 2 jajka,
- cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- szczypta soli,
- dżem lub marmolada,
- opcjonalnie lukier cytrynowy.
Zaczyn drożdżowy:
- 35 g drożdży,
- 2 łyżeczki cukru,
- 100 ml mleka,
- 1 łyżka mąki pszennej.
Jak zrobić drożdżowe bułeczki z dżemem?
- Najpierw przygotuj zaczyn drożdżowy: w miseczce wymieszaj drożdże z cukrem, mlekiem i mąką, odstaw na 10 minut.
- Rozpuść masło.
- Podgrzej mleko.
- Do dużej miski przesiej mąkę.
- Dodaj jajka, cukier, szczyptę soli, wanilię oraz zaczyn drożdżowy.
- Wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą, wlej rozpuszczone masło i dalej wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od brzegów miski.
- Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą lub ściereczka i odstaw na ok. 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt i posmaruj go dżemem np.: truskawkowym.
- Zwiń w ciasną roladę.
- Podziel roladę na kawałki szerokości ok. 4 cm.
- Pośrodku każdego kawałka połóż drewniany patyczek np. do szaszłyków i dociśnij. To pomoże przygotować ciekawy kształt bułeczek.
- Połóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Gotowe i wystudzone bułeczki możesz dodatkowo polukrować.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?