Wojewódzki Turniej Gastronomiczny. Zobacz potrawy niespotykane na domowym stole. (wideo, zdjęcia)

Adrian Kuźmiuk
Największym zainteresowaniem cieszyły się kompozycje kwiatowe wykonane w arbuzie i meloni
Największym zainteresowaniem cieszyły się kompozycje kwiatowe wykonane w arbuzie i meloni Fot. Wojciech Wojtkielewicz
Udostępnij:
Ryba po grecku, krem z brokułów, rolady, ciasta to wszystko można było spróbować podczas Wojewódzkiego Turnieju Gastronomicznego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.

[galeria_glowna]

Choć w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku królowały w środę ryba po grecku, krem z brokułów i przeróżne rolady, to największym zainteresowaniem cieszyły się kompozycje kwiatowe wykonane w arbuzie i melonie. W ten sposób Adrian Kirsnowski, uczeń czwartej klasy Technikum Gastronomicznego postanowił uświetnić Wojewódzki Turniej Gastronomiczny, w którym wzięło udział kilkadziesiąt osób.

- Wykonałam roladę serową z żółtego sera z farszem i łososiem - pokazuje Joanna Zdrodowska, która zajęła pierwsze miejsce w swojej sali. - Przepis dostałam od wujka, ale musiałam go zmodyfikować. Potrawa była łatwa w wykonaniu, ale za to konkurencja trudna do pokonania.

- A ja przygotowałam mozaikę orientalną z pistacjami i dipem - dodaje Monika Maksimowicz, która otrzymała wyróżnienie od samych szefów kuchni. - Jest to pasztet drobiowy z pistacjami i z roladką z piersi kurczaka i z suszonymi śliwkami. Do tego dip ziołowy i dip z awokado.

Obie dziewczyny zgodnie przyznają, że w domu również przygotowują tak wykwintne potrawy.

Uczniowie rywalizowali w pionie klas Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Pracowali w jednej pracowni technologicznej. Natomiast uczniowie Technikum Gastronomicznego i Technikum Uzupełniającego rywalizowali w dwóch pracowniach gastronomicznych. Niezależnie od siebie komisje przyznały nagrody od 1 do 5 miejsca. Za miejsca 1-3 były to nagrody rzeczowe. A za 4-5 wyróżnienia i nagrody rzeczowe. Oprócz tego każdy dostał drobny upominek.

- Nagrody przyznali też szefowie kuchni - mówi Jolanta Żurawska, wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku. - Oceniali potrawy z innego punktu widzenia. Brali pod uwagę walory organoleptyczne potraw.

Cukiernicy rywalizowali też w konkursie Fizyka na słodko. Najlepsi uczniowie otrzymali sprzęty gospodarstwa domowego: blendery, spieniacze do napojów, termosy, patelnie.

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

b
bstoczanin
Jak ktoś chce wypasione przepisy robione z "codziennych składników" to można pisać do mnie
b
bstoczanin
Łoj bez szkoły gastronomicznej bym pokaz potraw odwalił że w mało jakiej restauracji takie żarełko by się znalazło schab po cygańsku ? Frykadelki z mięsa mielonego z pomidorowym koncentratem pieczone z mozzarelą i pomidorem do tego dip z migdałów bazyli i oliwy z ziemniaczkami gotowanymi a potem obsmażanymi w otartej skórce z cytryny z dodatkiem czosnku ? długo bym wymieniał
~gosc~
"Zobacz potrawy niespotykane na domowym stole. " że co? Ryba po grecku nie spotykana na domowym stole? Dziwne, bo dość często ją robię...
Dodaj ogłoszenie