Wody butelkowane dzielą się na trzy rodzaje: naturalne wody źródlane, naturalne wody mineralne i wody mineralizowane zwane stołowymi. Wspólną i bardzo ważną cechą naturalnych wód źródlanych i naturalnych wód mineralnych, jest ich pochodzenie z podziemnych zasobów oraz pierwotna czystość pod względem chemicznym i mikrobiologicznym.
Wyróżnia się wody niskozmineralizowane o ogólnej zawartości soli mineralnych do 500 mg/l, wody średniozmineralizowane (zawartość soli mineralnych od 500 do 1500mg/l) i wysokozmineralizowane, w których zawartość soli mineralnych jest większa od 1500 mg w litrze.
- Naturalna butelkowana woda mineralna i źródlana, to woda wydobywana z "naturalnego źródła", które według pojęć hydrogeologicznych jest samoczynnym, naturalnym, skoncentrowanym wypływem wody podziemnej na powierzchni terenu. Dla celów produkcji przemysłowej wykonuje się również głębokie odwierty, by czerpać wodę z głębszych warstw wodonośnych. Jeżeli woda ta jest odpowiedniej jakości, może być rozlewana do butelek. Proces ten musi się odbywać w odpowiednich warunkach, które zabezpieczają wodę przed kontaktem z zewnętrznym zanieczyszczeniem i umożliwiają zachowanie w maksymalnym stopniu naturalnego składu mineralnego i naturalnych właściwości każdej wody.
Ich opakowanie powinny gwarantować pełne bezpieczeństwo zdrowotne konsumenta - podkreśla dr Teresa Latour z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny.
Naturalne wody mineralne (44% ogółu wód w opakowaniach) to wody wyróżniające się stabilnym i bardzo zróżnicowanym składem mineralnym, mającym znaczenie dla procesów fizjologicznych, przebiegających w organizmie człowieka i niekiedy regulującym niektóre procesy w sposób korzystny dla zdrowia.
Naturalne wody źródlane (54% ogółu wód w opakowaniach) to wody charakteryzujące się na ogół niską zawartością składników mineralnych, zwłaszcza tych pierwiastków i ich związków, które powinny być limitowane przez niektóre osoby w codziennej podaży.
Woda stołowa (ok.2% ogółu wód w opakowaniach) otrzymywana jest z mieszaniny wód o różnej mineralizacji. Wodą stołową jest również woda, do której dodaje się sole mineralne zawierające jeden lub więcej składników mających znaczenie fizjologiczne jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany.
Poszczególne rodzaje wód zawierają te same pierwiastki i ich związki, głównie: wapnia, sodu, magnezu, w postaci chlorków, wodorowęglanów i siarczanów, różnią się natomiast stopniem ogólnej mineralizacji i stosunkiem pomiędzy poszczególnymi składnikami mineralnymi, a tym samym i przeznaczeniem poszczególnych wód do ich stosowania.
Na rynku dostępnych jest wiele naturalnych wód butelkowanych, które różnią się smakiem i właściwościami mającymi znaczenie dla organizmu człowieka. Wybierajmy więc wodę odpowiednią dla potrzeb naszego organizmu i trybu życia. Postarajmy się, aby picie wody stało się pozytywnym uzupełnieniem codziennej diety i niezwykle zdrowym nawykiem. Niech butelka wody będzie stałym gościem na stole w czasie domowego obiadu, jak i w plecaku naszego dziecka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?