W skrócie
Przepis na makaron carbonara ze szparagami jest prosty, ale niełatwy. Klasyczny, ale zaskakujący. Makaron carbonara ze szparagami – idealne połączenie tradycyjnego przepisu z wiosennym, zielonym akcentem. Nie znam chyba przepisu, który w kucharzach budziłby tak skrajne emocje. Zwłaszcza, że pytań o idealną carbonarę jest sporo. Całe jajka czy tylko żółtka i boczek? A może tylko i wyłącznie panchetta? To ja może spokojnie poczekam aż opadnie bitewny kurz i w tym czasie obiorę szparagi?
Carbonara ze szparagami to przepis dla mięsożerców. Bardzo łatwo jednak zmienić go w przepis wegetariański. Wystarczy pominąć boczek, a szparagi podsmażyć na odrobinie masła. Szczypta wędzonej papryki doda makaronowi aromatu.
Makaron carbonara ze szparagami - przepis na wiosnę
Liczba porcji dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Sprawdź także: Prosta sałatka ze szparagami na lunch. Wyjątkowy przepis na sezonowy posiłek pełny witamin. Sekret tkwi w połączeniu świeżych warzyw
Jak zrobić makaron carbonara ze szparagami?
- Boczek pokrój na małe kawałki. Szparagi oczyść i pokrój na kawałki zachowując główki. W osobnej miseczce wymieszaj jajka z parmezanem.
- Boczek przełóż na suchą patelnię i zacznij podgrzewać często mieszając. Smaż kilka minut na złoto. Usmażony boczek zdejmij z patelni pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz.
- W sporym garnku zagotuj wodę. Dodaj makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelnię wrzuć pokrojone szparagi, oprócz główek. Smaż 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj główki szparagów o smaż kolejne 3 minuty. Dodaj 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu i gotuj 2-3 minuty na wolnym ogniu.
- Makaron odcedź i wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj szparagi wraz z wodą, w której się dusiły, usmażony boczek i wymieszaj. Dodaj jajka i znów wymieszaj. Zacznij delikatnie podgrzewać cały czas mieszając.
- Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem oprószone natką pietruszki.
Jajka do carbonary
Najtrudniejszą sztuką w przypadku carbonary jest to, by sos zgęstniał, ale się nie ściął. Nie ma nic gorszego niż makaron z jajecznicą. By tego uniknąć roztrzepane jajka z parmezanem dodajemy do gorącego makaronu wymieszanego ze szparagowym bulionem i spokojnie mieszamy jednocześnie delikatnie podgrzewając. To najlepszy sposób na carbonarę doskonałą.
Carbonarę jadłam na wiele sposobów. Ze śmietaną, bez śmietany, na żółtkach i na jajkach, o różnych rodzajach wędzonych mięs nie wspomnę. Łączyło je jedno – smak. Delikatna emulsja z jajek i zdecydowany aromat mięsa. Prosty i pyszny obiad, których wiele znajdziecie we włoskiej kuchni. Szparagi sprawią, że będzie nie tylko pyszny ale i wyjątkowy: elegancki, świeży i lekki. może to pogodzi zwaśnione plemiona kucharzy?
Woda z gotowania makaronu
Carbonara ze szparagami to danie proste, choć przygotowanie wymaga nieco skupienia, spokoju, wyczucia i jednego patentu, który zdradziłam Wam w przypadku makaronu ze szparagami i pistacjami to… woda, w której gotował się makaron. Pod koniec gotowania makaronu odlewam mniej więcej 1/3 szklanki wody i dodaję do podsmażonych szparagów i duszę jeszcze minutę. Po co? W ten sposób powstaje szparagowy bulion, którego aromat wzbogaca smak carbonary. Ale w przepisie ma jeszcze jedno, ważne zadanie.
Kasia Nowicka jest autorką bloga Plate By Kate. Dziennikarka, producentka, a prywatnie mama i wielbicielka podróży dzieli się swoją kulinarną pasją na Facebooku i na Instagramie. Zobacz blog Plate By Kate.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Gotuj zdrowo
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?