Winny powrót do klasyki

Wojciech Nowicki wnowicki@prasapodlaska.pl Fot. B. SkokZaktualizowano 
Wino powinno nam smakować – wyjaśnia Dariusz Sokół. – Ale najbardziej liczy się stosunek jakości do ceny
Wino powinno nam smakować – wyjaśnia Dariusz Sokół. – Ale najbardziej liczy się stosunek jakości do ceny
Technik produkcji wina jest tyle, ile jego rodzajów. Nieskończenie wiele.

Najbardziej chyba lubimy wina deserowe, półwytrawne – mówi Dariusz Sokół, właściciel białostockiej firmy Alkohole Świata. – I choć zamiast mocniejszych trunków pijemy wina coraz więcej, to wiedzy na jego temat wcale nam nie przybywa.

Oczywiście każdy wie, że są wina białe i czerwone. Te ostatnie mają smak cierpki, dzięki większej ilości zawartych w nich garbników. Białe odmiany natomiast charakteryzują się łagodniejszym smakiem. Podobnie z podziałem na wina wytrawne i słodkie, o którym decyduje zawartość cukru. Zawartość alkoholu to kwestia zdecydowanie drugorzędna.

 

Pochodzenie ma znaczenie

– Obecnie wracamy do klasyków – uważa specjalista. – Czyli win ze Starego Kontynentu: francuskich, hiszpańskich, włoskich. Popularność win chilijskich, kalifornijskich czy południowoafrykańskich wynika z faktu, że są nieskomplikowane „w odbiorze”, aromatyczne, o prostym smaku.

Ich przeciwieństwem są trunki bardziej złożone i, jak określają je niektórzy smakosze, stylistycznie intrygujące.

– Aby docenić ich walory, potrzebne jest solidne przygotowanie i spora doza doświadczenia – uważa szef Alkoholi Świata.

 

Kwestia równowagi

Ważną cechą win jest tzw. bukiet, czyli smak i aromat. Na czysty jego smak wpływa stopień dojrzałości oraz proporcje między poszczególnymi składnikami. Równowaga między zawartością alkoholu, cukru, kwasów organicznych, garbników i substancji aromatycznych, musi być zachowana. W czasie gdy wino dojrzewa, zachodzą w nim różne reakcje chemiczne. Ich efektem jest tzw. bukiet czyli aromat wielu związków.

Mówi się niekiedy, że zwierciadłem wina jest korek. Najlepsze korki powinny być zrobione z czystego surowca – wycięte z jednego kawałka – z jak najmniejszym dodatkiem drewna. – Korki syntetyczne są równie dobre, co naturalne – wyjaśnia ekspert. – W przypadku takiego zamknięcia nie ryzykujemy „choroby wina”, czyli wyczuwalnego zapachu lub smaku korka w winie.

 

Winne fakty i mity

Wokół win krąży wiele mitów, jak choćby ten, że dobry trunek musi być drogi.

– Wino przede wszystkim powinno nam smakować – wyjaśnia Dariusz Sokół. – Ale najbardziej liczy się stosunek jakości do ceny.

Aby umilić spotkanie w gronie znajomych wystarczy butelka za niewiele ponad dwadzieścia złotych. Ale poważni koneserzy muszą się liczyć z większym wydatkiem. Markowe wina wysokiej jakości kosztują i kilka tysięcy złotych.

Często niepotrzebnie schładzamy wina przed podaniem, a szczególnie w przypadku czerwonego, dyskwalifikuje to trunek już na starcie.

Równie częstym błędem jest podawanie wina w nieodpowiednich naczyniach. Kieliszki – oprócz tego, że przezroczyste, tak by można było docenić kolor wina – powinny być zaokrąglone i zbiegać się do wewnątrz.

– Taki kształt umożliwia gromadzenie się u wylotu kieliszka bukietu wina – dodaje Dariusz Sokół. – A jego rozpoznanie wydatnie zwiększa przyjemność picia.

Koneserzy polecją

  • Rioja Gran Familia – pochodzi z jednego z najsłynniejszych, jeżeli chodzi o produkcję wina, regionów Hiszpanii. Zdaniem ekspertów posiada pełny, wyrafinowany smak, który długo utrzymujący się na podniebieniu. Cena – ok. 26 zł/0,75l;
  • Porta dos Templarios – pochodzi z regionu Douro, robione jest z niespotykanych gdzie indziej szczepów winogron. Dojrzewa w dębowych beczkach; posiada wyczuwalny aromat rodzynki i porzeczki. Cena – ok. 30 zł;
  • Efrat – wino izraelskie z szlachetnego szczepu shiraz. Dojrzewa w dębowych beczkach; posiada intensywny, korzenny aromat. Cena – ok. 61 zł.

polecane: FLESZ: Smartfony zamiast kas fiskalnych.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3