Wielkanoc 2020. Tak wyglądały świąteczne stoły przed wojną. Wojewódzka konserwator zabytków przypomina jak przed laty świętowano Wielkanoc

Tomasz Mikulicz
Tomasz Mikulicz
Stoły wielkanocne z lat 1937-39. Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Wojewódzka konserwator zabytków zaprezentowała zdjęcia przedwojennych stołów wielkanocnych. Przypomniała też artykuł Krystyny Cieśluk z Biuletynu Konserwatorskiego sprzed sześciu lat. - Skorupki z poświęconych jaj wkładano w "szpary" w ścianach (otwory między drewnianymi belkami), aby chroniły od nieszczęścia, robactwa i piorunów - czytamy w artykule.

Kosz ze święconką stawiano na stół i gospodyni rozkładała wszystkie pokarmy na białym lnianym obrusie. Rodzina zasiadająca do Śniadania Wielkanocnego nigdy nie mogła brać do jedzenia pokarmów, dopóki nestor tej rodziny, dziadek, babcia lub rodzice, nie rozpoczęli uroczyście, modlitwą na stojąco: Ojcze Nasz..., Zdrowaś Maryjo... i "Panie Boże pobłogosław nas i te dary, które będziemy spożywali z Twojej świętej szczodrobliwości. Przez Chrystusa, Pana naszego. Amen" - tak o przedwojennych zwyczajach wielkanocnych pisała Krystyna Cieśluk w artykule "Wielki Post i Wielkanoc w dawnej tradycji ludowej w gminach: Lipsk, Dąbrowa Białostocka, Sztabin, Płaska i Nowy Dwór” opublikowanym w 20. zeszycie Biuletynu Konserwatorskiego Województwa Podlaskiego z 2014 roku.

Artykuł przypomniała na FB wojewódzka konserwator zabytków Małgorzata Dajnowicz, która upubliczniła też zdjęcia stołów świątecznych z lat 1937-39 dostępnych w zasobach Narodowego Archiwum Cyfrowego.

Czytaj też: Życzenia wielkanocne, wierszyki na Wielkanoc 2020, smsy wielkanocne. Najładniejsze zabawne życzenia dla bliskich na Wielkanoc

W artykule Krystyny Cieśluk czytamy też o tym, że najstarszy członek rodziny podawał święcone jajka i składał życzenia wesołych świąt i dużo zdrowia, każdemu z osobna, po czym wszyscy siadali do śniadania, zaczynając od obierania jajek ze skorupek.

Czytaj też: Rezurekcja online. Transmisja TV na żywo mszy w Niedzielę Wielkanocną - zobacz zapis transmisji

- Skorupki z poświęconych jaj składano do jednego pojemniczka, które po śniadaniu część z nich zanoszono kurom, aby dobrze się niosły, a część zakopywano w ogrodzie, aby wszystko dobrze rosło lub wkładano w "szpary" w ścianach (otwory między drewnianymi belkami), aby chroniły od nieszczęścia, robactwa i piorunów. Resztki skorupek spalano w piecu - pisze Krystyna Cieśluk.

Chemia w polskich warzywach i owocach

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3