Czy łatwo być weganinem w Białymstoku? Po przejrzeniu menu kilkudziesięciu restauracji możemy śmiało powiedzieć, że sytuacja nie jest najgorsza. Wielu szefów kuchni decyduje się umieścić w karcie dań przynajmniej jedną pozycję dedykowaną weganom.
Ale o dania wege warto pytać w każdym lokalu. W restauracyjnej karcie nie zawsze są uwzględnione istotne dla wegan szczegóły dotyczące składu potrawy. Można również zasygnalizować obsłudze, że mamy konkretne preferencje żywieniowe i chcemy zamówić konkretne danie z karty w wersji wege. Jest to możliwe np. w Trattorii Czarna Owca, gdzie zupę ramen, makarony lub pizzę kucharze zamieniają w wegański specjał.
W centrum Białegostoku nie brakuje również lokali z ofertą lunchową, w których od poniedziałku do piątku serwowane są zestawy obiadowe. W większości miejsc do wyboru są dania wegańskie lub wegetariańskie i mięsne. Przykład? Lokalna Bistro, codziennie można tam zjeść inny roślinny posiłek.
Poza tym w wielu kawiarniach znajdziemy wegańskie ciasta na kawałki. Nie ma również większego problemu z kawą na mleku roślinnym.
Kuchnia w pełni poświęcona weganom jest w Białymstoku jedna. Przy ul. Sienkiewicza mieści się Krowarzywa. Wszystko, co serwuje vegebar, jest w 100 proc roślinne i tworzone z troską o zwierzęta i środowisko naturalne.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?