Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Walentynki 2013: Pomysł na kolację (przepisy)

Redakcja
Są tacy, którzy walentynek nie obchodzą z zasady: bo to zachodnia komercja. A my – wbrew im wszystkim – życzymy Wam dużo miłości. A w środku numeru – polecamy przepisy na pyszną kolację. W sam raz na dzisiejszy romantyczny wieczór.

Przez żołądek do serca – mówi stare ludowe przysłowie. Może warto spróbować i w święto zakochanych, zamiast tłoczyć się w przepełnionych restauracjach, zaprosić bliską osobę na własnoręcznie przygotowaną kolację. Czytaj też: Walentynki 2013. Propozycje na ten wyjątkowy dzień Szefowie kuchni Centrum Astoria (Ewa Bałdyś) i Maciejówka (Maciej Deoniziak) podpowiadają, co będzie odpowiednie na taki romantyczny wieczór. Na przystawkę możemy przygotować np. bruschellę z pieczonymi warzywami i jabłkiem albo jakąś sałatkę. Danie główne? Niech będzie to coś niecodziennego, np. pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana kasztanami i jabłkiem w sosie imbirowym z kopytkami lub grillowany łosoś z makaronem ryżowym, wstążkami cukinii i sosem ogórkowym. Swoją sympatię możemy zaskoczyć także eskalopkami cielęcymi ze szpinakiem duszonym w śmietanie. Nie zapomnijmy o deserze. Szefowie kuchni także i w tym przypadku mają swoje propozycje. Mogą to być np. płatki bezy przekładane truskawkami z adwokatem lub deser malinowy. Przystawka: Bruschetta z pieczonymi warzywami i jabłkiemBakłażan, cukinie i jabłko pokroić w grubą kostkę. Upiec warzywa i jabłko (w 180 stopniach C przez 15 min). Pieczywo polać oliwą z oliwek lub dobrej jakości polskim olejem i natrzeć czosnkiem. Pieczywo przypiec w piekarniku (może dołączyć do warzyw) lub podsmażyć na patelni. Warzywa układamy na grzankach i wciskamy w pieczywo aby wnikły w nie wszystkie soki. Skrapiamy oliwą/olejem i odrobiną octu balsamicznego.Danie główne: Eskalopki cielęce ze szpinakiem duszonym w śmietanie podane z ryżemSkładniki dla 2 osób:4 medaliony z udźca cielęcegomąka do panierowaniaryż, sól, pieprzSos:świeży szpinak2 łyżki masła1 ząbek czosnku5 łyżki śmietany 30%sok z 1/3 cytrynyskórka cytryny, sól i pieprzKawałki mięsa dokładnie roztłuc tłuczkiem przez folię spożywczą i uformować 4 zgrabne medaliony, przyprawić solą i pieprzem, opanierować w mące.Rozpuścić 2 łyżki masła w garnku. Wycisnąć czosnek i dodać szpinak. Po paru minutach dodajemy śmietanę i sok z cytryny. Czekamy aż śmietana zgęstnieje. Pod koniec dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polecam mieszankę ryżu białego i dzikiego.Poleca Maciej Deoniziak, szef kuchni restauracji Maciejówka Pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana kasztanami z jabłkiemPolędwiczkę ok. 150g marynujemy w ziołach. Przygotowujemy farsz kasztanowo-jabłkowy. W tym celu podsmażamy drobno krojoną dymkę z kasztanami i dodajemy drobno starkowane jabłko. Polędwiczkę nacinamy od góry, wkładamy farsz kasztanowo-jabłkowy.Całość przewiązujemy trawą żubrówką i pieczemy w piecu w temperaturze 180 st. przez 15 minut.Robimy sos imbirowy. W tym celu różowy imbir pokrojony w paski podsmażamy na patelni, dodajemy śmietankę 30-tkę, dodajemy wino białe i calvados, doprawiamy do smaku solą i cukrem Całość podajemy na lustrze sosu imbirowego w asyście kopytek, smażonego jabłka, z duszonym selerem naciowym i papryczką chili.Grillowany łosoś z makaronem ryżowym, wstążkami cukinii i sosem ogórkowymFilet z łososia ok. 120g przyprawiamy solą morską, grubo mielonym pieprzem i cytryną. Zostawiamy na 2 godziny w lodówce. Następnie grillujemy z obu stron po 3 minuty.Przygotowujemy sos ogórkowy – obieramy świeży ogórek i wydrążamy z pestek. Kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na podsmażoną na maśle dymkę, podlewamy bulionem ok. 100 ml, chwilę dusimy, dodajemy śmietanę i białe wino, redukujemy. Następnie dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą i białym pieprzemCałość podajemy z makaronem ryżowym i wstążkami grillowanej cukinii.Poleca Ewa Bałdyś, szef kuchni Centrum Astoria Płatki bezy przekładane truskawkami i sosem z advocatemNa zdjęciu (polecane przez Ewę Bałdyś)Deser malinowySkładniki15dag mascarpone5 łyżek waniliowego cukru pudruzmiksowane maliny z łyżką cukrubiszkoptNajlepsza do zrobienia deseru jest szklanka 100ml, przezroczysta.Kruszymy biszkopt i kładziemy na dnie naczynia. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem waniliowym i przekładamy na biszkopt. Z góry kładziemy zmiksowane maliny i kruszymy trochę biszkoptu na całość.Poleca Maciej Deoniziak Czytaj też:Walentynki 2013: Prezent na walentynki (propozycje) Prezent na walentynki 2013. Dla chłopaka i dziewczyny (propozycje) Pomysł na walentynki 2013 (propozycje) Wierszyki na walentynki 2013, SMS i życzenia na walentynki WALENTYNKI ŻYCZENIA WIERSZYKI Walentynki 2013. Najlepsze życzenia i wierszyki SMS 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Walentynki 2013: Pomysł na kolację (przepisy) - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto