Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Szepietowie odbyły się warsztaty z przetwarzania żywności dla uczniów szkół rolniczych

Donata Żmiejko
Donata Żmiejko
Podczas warsztatów w Szepietowie uczniowie poznali zasady, którymi powinni się kierować przy wytwarzaniu odpowiedniego produktu spożywczego
Podczas warsztatów w Szepietowie uczniowie poznali zasady, którymi powinni się kierować przy wytwarzaniu odpowiedniego produktu spożywczego PODR Szepietowo
Uczniowie z czterech szkół wzięli udział w warsztatach z przetwórstwa mleka i mięsa, które odbyły się w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych, powstałym przy Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wraz z partnerami: Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie realizował projekt pn.: „Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych”.

Podczas warsztatów uczniowie poznali zasady, którymi powinni się kierować przy wytwarzaniu odpowiedniego produktu. Jednym z cykli szkoleniowych były warsztaty z przetwórstwa mleka na sery. Podczas zajęć była możliwość zapoznania się ze wszystkimi etapami powstawania sera podpuszczkowego. Instruktorzy omówili procesy zachodzące przy powstawianiu skrzepu, przy jego prasowaniu, soleniu oraz przy dojrzewaniu. Można było również degustować gotowe już sery powstałe na bazie tej samej receptury.

Kolejnym tematem było przetwórstwo mięsa na więdliny. Szkolący zaprezentowali proces powstawania białej kiełbasy. Uczniowie mieli możliwość zapoznania się ze sprzętem, jaki jest potrzebny do profesjonalnego wytworzenia wyrobów wędliniarskich, jak i wypróbowania ich w praktyce. Szkolący przedstawili najważniejsze czynniki wpływające na jakość finalnego produktu.

Był to II etap projektu, w ubiegłym roku odbył się pierwszy ich etap.

- Młodzież była zachwycona, praktyczna wiedza jaką zdobyli z pewnością przyda im się zarówno w dalszej nauce, jak i w życiu codziennym – mówi Sylwia Sikorska z PODR w Szepietowie. - PODR w Szepietowie realizuje takie inicjatywy w nadziei, że odbiorcy zachęceni zdobytą wiedzą podejmą działalności w zakresie przetwórstwa oraz będą tym samym aktywnie uczestniczyć w rozwoju obszarów wiejskich.

Czytaj też:
Szepietowo. Jesień w sadzie i w ogrodzie oraz „Piknik Rodzinny”. Targi ogrodnicze przyciągnęły tłumy (ZDJĘCIA)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny