Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Rzędzianach powstanie fabryka spółki Lodziarz.pl. Będą tu powstawać wafle z fusów od kawy

EW
W Rzędzianach powstanie fabryka spółki Lodziarz.pl. Będą tu powstawać wafle z fusów od kawy
W Rzędzianach powstanie fabryka spółki Lodziarz.pl. Będą tu powstawać wafle z fusów od kawy mat.promocyjny
W Rzędzianach niedaleko Tykocina powstanie fabryka spółki Lodziarz.pl, która produkować będzie wafelki do lodów m.in. z fusów od kawy, ale także z innych ekologicznych składników, jak np. kakao, sezam czy otręby. Chodzi o stworzenie wafla o niższej zawartości cukru.

Jest już wydzielona działka pod inwestycje i są zagwarantowane pieniądze na budowę. Lodziarz.pl uzyskał dotację w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego - ponad 3 mln zł na wzrost konkurencyjności. Fabryka ruszyć ma za trzy lata.

- Lodziarz.pl dotychczas był firmą wyłącznie handlową, obracaliśmy towarem i usługami związanymi z branżą lodziarską. Dzięki dotacji będziemy mogli zróznicować działalność. Teraz zajmiemy się także produkcją - mówi Zbigniew Garbowski, jeden z właścicieli spółki. - Kluczowe jest jednak to, że wafelki wytwarzać będziemy stosując innowacyjną i ekologiczną technologię.

W tym celu biznes jednoczy swoje siły z nauką. Lodziarz.pl nawiązał współpracę z Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku. Wspólnie opracują receptury ciasta na wafle półsłodkie w technologii wypieku ciśnieniowego. Dotychczas stosowana była ona wyłącznie do produktów niezawierających cukru. Nowa technologia została już zgłoszona do urzędu patentowego.

- Będzie to innowacja na skalę kraju. Wafelek stanowić będzie zupełną nowość na rynku - mówi Radosław Charubin, współwłaściciel firmy Lodziarz.pl. - Pracując koncepcyjnie nad projektem wychodziliśmy z dwóch założeń. Po pierwsze: produkt musi być smaczny, ale zdrowszy, zawierać mniej cukru i być oparty o ekologiczne składniki. Ludzie odżywają się coraz bardziej świadomie, co potwierdzają statystki. Według badań aż 58 proc. proc. Polaków zmniejsza spożycie produktów z wysoką zawartością cukru lub unika ich w ogóle. Po drugie, zależy nam, aby włączyć się do ogólnoświatowego trendu, który - najprościej mówiąc - polega na tym, aby nie marnować jedzenia. Dlatego wraz ze specjalistami z zakresu medycyny szukamy ekologicznych, zdrowych surowców wtórnych, które mogą być wykorzystane do wyrobu wafli, takich jak np. fusy od kawy odzyskane z ekspresu ciśnieniowego czy otręby. Dzięki temu obniżymy też koszty produkcji.

Lodziarz.pl pracuje nad tym, bo wafle, poza tym, że będą miały skład pozbawiony bez „E” i polepszaczy, wyróżniały się też wyglądem. Projektanci stworzą wypieki różnej wielkości i o zadziwiających kształtach.

Projekt rozpoczął się 20 czerwca podpisaniem umowy w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego. Jego pierwszym etapem będzie budowa hali fabrycznej, która następnie zostanie wyposażona w nowoczesny park maszynowy. Powstanie zakładu oznacza też pracę dla mieszkańców Rzędzian i okolic.

Czytaj też: Kultowy model „cytrynki” - Citroën HY z 1968 roku to nowy, mobilny punkt Wytwórni Lodów Polskich „u Lodziarzy”

Za nami głosowanie na najlepsze lodziarnie w Białymstoku! Kto wygrał? Zobaczcie zestawienie.

Lodziarnie w Białymstoku. Która najlepsza? Wybraliście lokal...

Lodziarnia "U Lodziarzy". Tak powstają naturalne lody w Białymstoku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny