W planach mamy produkcję wyrobów winiarskich. Ale zaczęliśmy od cydru - mówi Marcin Seliwoniuk, właściciel Podlaskiego Cydru w Narwi. Firmę prowadzi z kolegą ze studiów - Piotrem Marzęckim. Pierwszy zajmuje się sprawami firmowymi, drugi - to specjalista od cydrowych receptur i technologii. Jak mówi, pasjonował się tym od zawsze. I marzył o tym, żeby jego wyrobów skosztowali nie tylko znajomi i przyjaciele. Jednym słowem - chciał założyć firmę. A że Marcin Seliwoniuk miał odpowiedni lokal do tego typu produkcji i zapał - połączyli siły.
W rozruchu pomogła dotacja unijna. Za te pieniądze kupili potrzebne sprzęty. To zbiorniki na cydr, sprzęt do rozlewania produktu, filtry, pasteryzatory, kapsolwnice, myjkę do butelek.
Cydr produkują na bazie soków jabłkowych. Tu współpracują z podlaskimi przetwórniami. - Tak się bardziej opłaca. Oczywiście, myśleliśmy o tym, by sami robić wszystko od podstaw, ale jak obliczyliśmy, ile czasu mielibyśmy czekać, aż nam sad wyrośnie, to zrezygnowaliśmy. Przynajmniej na razie - śmieje się Seliwoniuk. I chwali się, że napisali nawet pracę dyplomową na studiach o opłacalności produkcji cydru jabłkowego w Polsce. Wszystko więc mają w małym palcu.
W planach są jeszcze miody pitne na bazie soku jabłkowego oraz wina z wiśni czy innych podlaskich owoców.
A teraz - już w sobotę, zapraszają do swojej siedziby w Narwi na oficjalne otwarcie cydrowni. W godz. 15-18 będzie można popróbować cydru. No i na własne oczy zobaczyć, jak wygląda jego produkcja.
GDZIE MOŻNA KUPIĆ CYDR PODLASKI?
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?