Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uważaj, jak przygotowujesz potrawy!

(kami)
Fot. Wikipedia
Smażenie, pieczenie czy zapiekanie głównie pieczywa i ziemniaków powoduje powstawanie w tych produktach rakotwórczego akryloamidu. Możesz jednak wyeliminować ryzyko powstania tej substancji w twoich domowych wyrobach.

Skróć do minimum czas obróbki termicznej. Żywność nie powinna być przypalona. Unikaj zbyt długiego pieczenia lub smażenia potraw oraz stosowania bardzo
wysokich temperatur. Usuwaj spalone lub mocno przypieczone fragmenty potrawy (np. z tostów, ciast, grzanek).

Polska Federacja Producentów Żywności wspólnie z Głównym Inspektorem Sanitarnym przeprowadzi ogólnopolską akcję promującą obniżenie poziomu akryloamidu wśród przedsiębiorstw przetwórczych i gastronomicznych.

W Unii Europejskiej od 2007 r. państwa członkowskie prowadzą monitoring
poziomów akryloamidu w żywności, zalecany przez Komisję Europejską. W Polsce badania monitoringowe są prowadzone pod nadzorem GIS.

Obecnie żadna z w/w instytucji nie uznała za konieczne, aby zalecać zmianę nawyków żywieniowych, bądź zaprzestanie spożywania jakichkolwiek grup produktów, czy też zmianę metody przygotowywania potraw, pod warunkiem stosowania ogólnych zaleceń, dotyczących zbilansowanej i różnorodnej diety.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny