Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uwaga, w sklepach sprzedają przeterminowane i źle oznakowane mięso. Parówki szare i za miękkie, a szynka za tłusta.

(az)
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej zbadał m.in. parówki
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej zbadał m.in. parówki Fot. sxc.hu
Mięso było przeterminowane i niewłaściwie oznakowane mięso. Parówki miały szarą barwę i były za miękkie. A szynka okazała się za tłusta.

Takie zastrzeżenia do produktów drobiowych w sklepach na terenie Białegostoku, Suwałk i Łomży zgłosił Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej. To efekt ośmiu kontroli w I kwartale tego roku. Producenci dostali mandaty, a pracowników sklepów pouczono.

Celem kontroli była ocena jakości handlowej przetworów mięsnych, w tym drobiowych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na wykrywanie zafałszowań oraz rzetelność informowania konsumentów o rodzajach oferowanych wyrobów, a także zamieszczanie oznaczeń wymaganych prawem żywnościowym.
Kontrolą objęto:
· 3 hurtownie prowadzące obrót przetworami mięsnymi,
· 3 sklepy sieci handlowych,
· 2 inne placówki detaliczne.
Uchybienia stwierdzono w 4 placówkach, co stanowi połowę objętych kontrolą.

Nieprawidłowości dotyczyły:
· niewłaściwej jakości przetworów mięsnych - w 2 placówkach (3 partie przetworów),
· niewłaściwego oznakowania wyrobów mięsnych - w 2 placówkach (7 partii produktów),
· oferowania do sprzedaży towarów przeterminowanych - w 1 placówce (3 partie konserw drobiowych),
· zawyżenia należności na niekorzyść klienta - w 2 placówkach,
· posługiwania się przyrządami pomiarowymi z nieaktualną cechą legalizacji - w 2 placówkach.

Z uwagi na niewłaściwą jakość zakwestionowano dwie partie kiełbas.
Parówki miały szarą barwę, zbyt miękką konsystencję, widoczne rozwarstwienia farszu i dużą ilość otworów powietrznych, a ich smak i zapach okazał się jałowy.
Natomiast kiełbasa swojska była za twarda i zawierała za dużo twardych ścięgien i skórek.
Z kolei szynka szwarcwaldzka zawierała za dużo tłuszczu.

W efekcie kontroli skierowano dwa wystąpienia do producentów przetworów mięsnych, nałożono trzy mandaty, wystosowano dwa pisma do właścicieli kontrolowanych sklepów z wnioskami o pouczenie sprzedawców, a przedsiębiorcy wycofali z obrotu handlowego trzy partie konserw drobiowych przeterminowanych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny