Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku przeprowadził 7 kontroli na terenie Białegostoku, Łomży i Kolna, których celem była ocena jakości handlowej i prawidłowości oznakowania ryb i przetworów rybnych oferowanych pod markami sieci handlowych oraz produktów z segmentu "luksusowe".
Uwaga na ryby i przetwory rybne
Podczas kontroli zakwestionowano:
sałatkę pikantną z makrelą, z uwagi na zaniżoną zawartość tłuszczu - wg deklaracji: 8,4%, wg badań: 3,0% ± 0,2% oraz zawyżoną zawartość białka - wg deklaracji: 6,2%, wg analizy 8,3% ± 0,3%,
filety z makreli w sosie pomidorowym z uwagi na zawyżoną zawartość tłuszczu - wg deklaracji: 8,5%, wg badań: 17,4% ± 1,2%,
filety z makreli w sosie pomidorowym z uwagi na zaniżoną zawartość tłuszczu - wg deklaracji: 9,0%, wg badań: 12,3% ± 0,8 %,
sardynkę w oleju roślinnym, z uwagi na zaniżoną zawartość tłuszczu - wg deklaracji: 17,2 %, wg badań: 11,4% ± 0,8%,
łososia kurylskiego wędzonego plastrowanego, z uwagi na zaniżoną zawartość tłuszczu - wg deklaracji: 13%, wg badań: 5,6% ± 0,4%,
zawijańca śledziowego z wiśnią, z uwagi na zaniżoną zawartość tłuszczu - wg deklaracji: 14,9%, wg badań: 9%± 0,6%.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?