Uwielbiamy spędzać czas w Supraślu, bo zawsze można tutaj smacznie zjeść - zachwalał Wacław Dudziński, białostoczanin. Z żoną Jadwigą zajadał się w niedzielę pyszną babką ziemniaczaną, kiszką, kaszanką i ogórkiem kiszonym.
Podobnych jak oni smakoszy przyjechało do Supraśla mnóstwo. Przyciągnęły ich tu mistrzostwa świata w pieczeniu kiszki i babki. To sztandarowa impreza XXI Spotkań z Naturą i Sztuką „Uroczysko”. Odbyły się one w ten weekend.
- Przyciągnęła nas tutaj degustacja babki, a także niepowtarzalna atmosfera rodzinnego pikniku i słoneczna pogoda - mówił Tomasz Schneider. Na Uroczysko przyjechał z żoną Agnieszką i synami Piotrem i Nikodemem z Olecka.
Ziemniaczane potrawy na przeróżne sposoby przyrządzili zarówno znani regionalni kucharze i miłośnicy kuchni. Lucyna Bielawska z córką Patrycją piekły w prodiżu kiszkę.
- Za dwie godziny będzie gotowa. Do ziemniaków tarkowanych dodałam smażony boczek i słoninę z cebulką. Do tego śmietanę oraz pieprz i sól do smaku - zdradzała przepis pani Lucyna.
Z kolei Maria Radecka z „Przysmaków Tatarskich”, pokazywała jak się robi pierożki kartoflaniki z farszem. - To oczywiście ziemniaki, jajeczko, sól, pieprz i papryczka. Za mocno nie solimy - opisywała Maria Radecka.
W kategorii kucharzy indywidualnych bezkonkurencyjna okazała się babka upieczona przez Danutę Bagińską.Najsmaczniejszą kiszkę przygotowała Patrycja Bielawska. Wśród producentów kiszki zwyciężyło Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Jard z Wasilkowa. Był też konkurs nalewek puszczańskich.Imprezie tradycyjnie towarzyszyły wystawy, kiermasz zdrowej żywności oraz rękodzieła. A czas umilały występy zespołów ludowych, folkowych i młodzieżowych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?