Kiszka rzeczywiście bardzo smaczna - pochwaliła Anna Kalinowska z Białegostoku, która do tego podlaskiego specjału starała się przekonać także swoją córkę Dominikę.
Smakosze dań z ziemniaków zjechali wczoraj do Supraśla. Wielu przyciągnęła tu jedyna na świecie taka impreza - Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej, które w tym roku odbyły się po raz piętnasty w ramach osiemnastej już z kolei edycji Spotkań z Naturą i Sztuką "Uroczysko".
Do walki o podniebienia ziemniaczanych smakoszy stanęli nie tylko znani regionalni restauratorzy, ale też kucharze-amatorzy. W kategorii duży producent kiszki zwyciężył - jak co roku - Zakład Garmażeryjny Toma Jana Tomaszuka z podbiałostockich Zaścianek.
Najsmaczniejszą w tej kategorii babką okazała się ta przyrządzona przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Jard.
Z indywidualnego zwycięstwa i najsmaczniejszej kiszki w tej kategorii mistrzostw cieszył się wczoraj Grzegorz Horoszko prowadzący gospodarstwo agroturystyczne w Dolistowie Starym. Zaś mistrzynią świata w pieczeniu babki okazała się Alicja Ma-tejczuk z Koła Gospodyń z Ogrodniczek.
Na scenie w czasie wczorajszej imprezy publiczność mogła podziwiać zespoły m.in. Żurawinki, Zahadka oraz występy Chóru Supraskiego Jerzego Tomzika i Chóru Cantus Deo.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?