Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uniwersytet Medyczny - dni otwarte. Dietetyka na dobry początek (wideo)

Katarzyna Michałowska [email protected] tel. 085 748 95 11
Monika Kiersunowska poznaje tajniki zdrowego gotowania pod okiem specjalisty Remigiusza Filarskiego, asystenta w Zakładzie Dietetyki Uniwersytetu Medycznego
Monika Kiersunowska poznaje tajniki zdrowego gotowania pod okiem specjalisty Remigiusza Filarskiego, asystenta w Zakładzie Dietetyki Uniwersytetu Medycznego Fot. Anatol Chomicz
Interesuje mnie ten kierunek, bo przydaje się w codziennym życiu - mówi Monika Kiersunowska z kl. IIe białostockiego I LO. Przyszli studenci mogli poznać tajniki medycyny z niecodziennej strony.

Piątkowe porady

Piątkowe porady

Spotkania z Wydziałem Nauk o Zdrowiu potrwają do 3 kwietnia. W każdy piątek, w godz. 9-14, licealiści będą mogli dowiedzieć się, jak wyglądają zajęcia i czego można się nauczyć na pielęgniarstwie, fizjoterapii czy ratownictwie medycznym. A już za tydzień położnictwo.

Dietetyka to bardzo ciekawy kierunek studiów. Uczymy się rzeczy przydatnych na co dzień - mówi Katarzyna Kruszewska, studentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. - Jeżeli ktoś w rodzinie jest chory, udzielam mu rad żywieniowych, ponieważ dieta wspomaga terapię, a często jest jej podstawą. Chociaż nie zawsze najbliżsi chcą mnie słuchać.

W Pałacu Branickich rozpoczęły się w piątek spotkania z Wydziałem Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego. Na pierwszy ogień poszła dietetyka. Licealiści dowiedzieli się, jaką dietę stosować, by być zdrowym. Poznali przykłady jadłospisów stosowanych przy konkretnych chorobach.

Lepiej bez tłuszczu

W czasie prezentacji znalazło się też miejsce na pokazy praktyczne. Remigiusz Filarski, asystent w Zakładzie Dietetyki UM, ugotował dla gości zupę pomidorową z zielonym groszkiem i brązowym ryżem. I to w 10 minut. Do spróbowania był także kurczak bez tłuszczu z warzywami gotowanymi bez wody.

- Uczymy, jak stosować nowoczesne urządzenia i techniki w kuchni. W domu często wymieniamy komputery, telewizory czy lodówki na nowe. A sposoby przygotowywania posiłków mamy takie same jak nasze babcie - podsumował Remigiusz Filarski.

Bez wielkich wyrzeczeń

Jak przekonują specjaliści, stosowanie odpowiedniej diety nie wymaga wielu wyrzeczeń i czasu. A może znacznie poprawić stan naszego zdrowia.

- Od właściwej diety zależy odpowiedni rozwój organizmu i jego prawidłowe funkcjonowanie - mówi doc. Danuta Pawłowska, kierownik Zakładu Dietetyki UM. - Przestawienie się na zdrowe odżywianie nie jest, jak niektórzy uważają, ani trudne, ani drogie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny