Studenci dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku będą praktykować w Szpitalu Psychiatrycznym w Choroszczy i uczyć się zasad zdrowego odżywiania osób z zaburzeniami psychicznymi. Ewa Zgiet, dyrektor Szpitala Psychiatrycznego w Choroszczy oraz prof. dr hab. Janusz Dzięcioł, prorektor ds. klinicznych i szkolenia Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku podpisali porozumienie w tej sprawie 19 lutego.
Studenci dietetyki będą uczyć się w Choroszczy nie tylko zasad racjonalnego odżywiania ludzi zdrowych, ale także doboru właściwej diety w stanach chorobowych, ze szczególnym uwzględnieniem osób z zaburzeniami psychicznymi. Będą też poznawać technologię przygotowywania potraw dietetycznych.
- Bardzo się cieszę z tego porozumienia - przyznała Ewa Zgiet, dyrektor SPP ZOZ w Choroszczy. - Warunki będziemy mieli doskonałe, bo studentów będziemy kształcić w naszym nowopowstałym Centrum Dietetyki.
Wkrótce ruszy bowiem rozbudowa i modernizacja szpitalnej kuchni. Będzie się mieścić w nowym budynku, dwa razy większym od obecnego, i przygotowywać posiłki nie tylko dla pacjentów, ale także na wynos. Na modernizację kuchni szpital w Choroszczy wyda 10 mln złotych. Pisaliśmy o tym już w grudniu ubiegłego roku.
Przeczytaj: Kuchenna "rewolucja" w Choroszczy. Szpital będzie miał nową kuchnię centralną za 10 mln złotych!
- Cieszę, że wreszcie zrozumiano, jak bardzo ważną rolę spełnia żywienie w leczeniu pacjentów - powiedział Eugeniusz Muszyc, kierownik działu dietetyki i żywienia w szpitalu w Choroszczy. - Obecnie wydajemy dziennie ok. 2,5 tysiąca posiłków dla 700 pacjentów. Wśród nich jest bardzo wiele osób z innymi towarzyszącymi chorobami: cukrzycą, otyłością, anoreksją, bulimią, ze schorzeniami wątroby czy dróg żółciowych. Nasza kuchnia musi uwzględniać przeróżne diety. Obecnie jest ich dwanaście i dodatkowe dwie, indywidualnie zalecone przez lekarzy.
Muszyc zaznaczył, że do tej pory studenci na praktykach pojawiali się w szpitalu sporadycznie, bo placówka nie miała odpowiednich warunków.
Zobacz, jak obecnie wygląda kuchnia w szpitalu w Choroszczy: Wydają nawet 2,5 tys. posiłków dziennie! Jak wygląda kuchnia w szpitalu w Choroszczy?
- Bardzo się cieszę, że wkrótce powstanie pierwsze na wschód od Wisły Centrum Dietetyki i będziemy mogli także kształcić wiele młodych osób - mówi kierownik działu dietetyki szpitala w Choroszczy i dodaje, że choć teraz wiele szpitali w Polsce korzysta z cateringów, jego zdaniem szpital powinien mieć własną kuchnię i specjalistów od żywienia, gdyż jest to „i zdrowsze, i tańsze”.
Oprócz współpracy z Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku szpital w Choroszczy planuje też wejść w kooperację z Zespołem Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?