W skrócie:
Domowy placek ze śliwkami. Przepis z kakao
Mam dla ciebie sprawdzony i prosty przepis na czekoladowe ciasto ze śliwkami. Robię je od lat i moi bliscy zawsze zjadają je z apetytem. Jest delikatne, idealnie słodkie i wilgotne. Dzięki umieszczeniu śliwek na spodzie blaszki i odwróceniu po upieczeniu owoce zawsze znajdują się na górze i wyglądają apetycznie. To bardzo prosty sposób, który gorąco polecam. Całość posypałam kakao i cukrem pudrem.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny placek ze śliwkami i kakao.
Przepis na czekoladowe ciasto ze śliwkami
czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie ok. 40 minut
porcja na: blaszkę 25 × 36 cm
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 220 g mąki pszennej,
- 35 g kakao lub startej gorzkiej czekolady,
- 85 g mąki ziemniaczanej (ok. połowa szklanki),
- 5 jajek,
- 250 g masła lub margaryny,
- 220 g cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- ok. 24 śliwki,
do dekoracji:
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- 1 łyżeczka kakao.
Jak zrobić placek ze śliwkami i kakao?
Przygotowanie:
- Umyj śliwki i przekrój na pół. Usuń pestki.
- Masło lub margarynę rozpuść i odstaw do wystudzenia.
- Mąkę pszenną wymieszaj z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli.
- Nie przerywając miksowania, wlej rozpuszczone masło lub margarynę.
- Następnie wsyp suche składniki. Miksuj, aż całość się połączy.
- W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż połówki śliwek, skórkami do góry.
- Na śliwki delikatnie wylej ciasto.
- Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
- Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i odkręć do góry dnem, tak by śliwki znalazły się na górze.
- Jeszcze gorące ciasto posyp cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: