W skład jury konkursu weszli członkowie Kapituły Szefów Kuchni oraz Instytutu Kulinarnego w Krakowie, a także mistrz sztuki kulinarnej Marek Widomski. Uczestnicy, organizowanego w Mikołajkach konkursu, przygotowywali dania kuchni
teksańsko-meksykańskiej. Zadania konkursowe polegały na przygotowaniu: sałatki, przekąski, gorącego dania głównego oraz deseru.
Panie z „Centrum Astoria” przygotowały:
• sałatkę ensalada de baconnaise - mieszankę sombrero z opieczonym bekonem, avocado, papryką chili oraz czerwoną cebulą, polane sosem a`la tabasco;
• gorącą przekąskę chicken flauta, podawaną z nachios, kwaśną śmietaną i świeżą kolendrą;
• jako główne danie gorące polędwicę wołową po teksańsku z grillowanym bakłażanem, pomidorami koktajlowymi i sosami;
• deser czekoladowe ciastko Cortesa z sosem truskawkowym.
Jury oceniało: smak dań, kreatywność w przygotowaniu, wykorzystanie technik kulinarnych oraz organizację pracy.
Był to konkurs półfinałowy. Dlatego reprezentantki „Centrum Astoria”, jako jego zwyciężczynie, zakwalifikowały się do konkursu finałowego, który odbędzie się w kwietniu w Bielsko-Białej.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?