Przedmiotem konkursu były potrawy regionalne i lokalne. Podczas spotkania zorganizowano warsztaty, gdzie część uczestniczek przygotowały potrawy pod okiem instruktora ze Studia Kulinarnego Zmokła Kura. Warsztaty oraz konkurs pozwoliły na zgłębienie wiedzy na temat kuchni regionalnej. Podczas warsztatów miało miejsce nie tylko wprowadzenie teoretyczne na temat tradycji, sposobu wykonywania potraw i pochodzenia poszczególnych produktów, ale także blok pokazowy składający się z potraw kuchni regionalnej. Tematem przewodnim warsztatów była kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu. Odświeżono tradycyjne dania. Panie wspólnie ugotowały gulasz z dzika.
Klasyfikacja konkursu:
- KGW Barwianki
- KGW w Bohdanie
- KGW Roszki Wodźki
- KGW w Turośni Dolnej "Zdolne Babki"
- KGW Szafarki z Leśni
Cel konkursu
Głównym celem konkursu organizowanego na zlecenie Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Podlaskiego jest popularyzacja tradycji kulinarnych regionu i zdrowej kuchni, opartej na lokalnych produktach. W wyniku warsztatów powstanie publikacja z przepisami na potrawy nagrodzone w konkursie. Publikacja stwarza możliwość zdobycia wiedzy na temat kuchni regionalnej, dziedzictwa kulinarnego województwa podlaskiego oraz pozwala na rozpowszechnienie tej wiedzy dalej, również za granice województwa podlaskiego.
Projekt „Kuchnia z sercem”
„Kuchnia z sercem” to projekt, na który Starostwu Powiatowemu w Białymstoku przyznano wsparcie finansowe w wysokości 14 tys. zł z Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Wkład własny z budżetu starostwa wyniesie ponad 3 tys. zł.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?